Video placeholde

Dan Bárta: Poslední rok na pervitinu byl hnus, troska je z člověka rychle. Počítám s horším scénářem epidemie

Zpěvák a vystudovaný ekolog Dan Bárta měl 17. listopadu společně s J.A.R. vystoupit na pravidelném koncertu k výročí pádu komunismu. Poprvé se neodehrál kvůli epidemii koronaviru. Bárta říká, že přechod do online přenosu dává kultuře nové možnosti a je svým způsobem dobře, že to přišlo. Koncertování mu ale chybí a velké zlepšení v blízké době nečeká. V osobním rozhovoru popisuje své úplné začátky, 4 roky na drogách i pohled na dnešní Česko. A vzpomíná na svůj 17. listopad 1989.

Stát se závislým na drogách je strašně jednoduché, poslední rok už byl hnus, popisuje Bárta. Pervitinu propadl v 90. letech, prostě si to chtěl zkusit a tvrdost drogy vedla k rychlé závislosti. Říká, že měl štěstí. Nemusel lhát a krást a nikdo ho nemohl vyhodit z práce. Mohl si závislost svým způsobem „dovolit“. Prozrazuje, jaký vliv na něj drogy měly, jak ho změnily a co mu pomohlo ven. Od té doby vydržel, kromě dvou menších škobrtnutí.

Zpívání je vědomé a pevně věřím, že se moje zkušenosti nějak projevovat musí, říká Dan Bárta a doufá, že se jeho zpívání stále zlepšuje. Trému ale zažívá pořád. Nikdy nepřemýšlel příliš o své slávě a neřešil ji, i když ji vnímá. O svém talentu přitom věděl už od mala, prostě zpíval lépe než ostatní a sám to slyšel. Teď mu chybí koncertování, které je pro hlas nejlepší trénink. Ale třeba s J.A.R. pracuje pomalu na novém albu, to poslední totiž prý kapelu znovu „nakoplo“. Vlastně se mu v tomto období daří.

Co se příštích týdnů a měsíců týče, očekává Dan Bárta spíše horší vývoj epidemie, včetně možných dalších vln. Říká, že je v životě obecně lepší počítat s horšími scénáři a být na to připraven. Nestavět vzdušné zámky a stát nohama na zemi. Nicméně nechce každý den sledovat covidové „rozlité mléko“ a doplňovat ho svými slzami.

Jak lehce se z člověka díky drogám stane „závislá troska“? Jak Dan Bárta přemýšlí o zpěvu a hudbě obecně? Čím to vše pro něj je? Proč byl covid před volbami pro politiky jako hračka? A co vlastně dělal 17. listopadu 1989?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>