Video placeholde

Matěj Ruppert: Zaorálek ať odstoupí, Zeman pozvracel Ústavu, útoky na umělce jsou komoušská hanebnost

Monkey Business jsou nejlepší kapela na světě, říká zpěvák Matěj Ruppert. Je nesexuální exhibicionista a koncerty ho nabíjejí energií, proto teď na něj nárazově padá deprese. Nová deska kapely Freedom on sale, která právě teď vychází, je ale prý zase lepší. A v novém klipu s Jiřím Langmajerem se trochu účtuje s politiky.

Monkey Business jsou spolu přes dvacet let a nová deska je v pořadí už desátá. Ruppert líčí, že vztahy v kapele jsou paradoxně čím dál lepší. Hlavně díky tomu, že se nestřetávají ega jednotlivých členů. Každý má prý svou přirozenou roli. Ruppert vyzdvihuje Romana Holého, který je kreativním mozkem i motorem Monkey Business, přibližuje osobní důvody, kvůli kterým opustila kapelu Tonya Graves, ale taky vzpomíná na chvíle, kdy i jeho ego vyhřezlo a s kolegy se dostal do konfliktu.

Hudebníci a herci jsou občas stigmatizovaní jako lehkoživkové, kteří si teď budou muset najít pořádnou práci, to je komoušská hanebnost, říká Ruppert. Lidé mají tendenci koukat druhým do talíře, ale nevidí už práci, která za tím je. Ruppert to přibližuje na příběhu svého otce, který měl za 16 let jeden týden dovolené.

Zavřené hranice na jaře, kdy Češi nemohli vycestovat, byly podle Rupperta největším ohrožením české demokracie od listopadu 1989. Hlavní problém přitom je, že se Češi neozvali, a je strašné, že si to politici dovolili. Podle Rupperta tu přitom měly být roušky celé léto a tvrdá opatření měla přijít dřív. Jde tak proti názorům některých svých kolegů, ale věří prý lékařům. Zákaz zpěvu má však za absurdní.

Hněv na politiky je teď na místě, tvrdí Ruppert. Nejde jen o dění kolem pandemie koronaviru, ale během ní se ukázali jako nekompetentní pro řízení státu Ostře kritizuje ministra kultury Zaorálka, který by prý měl hned odstoupit. Pro kulturu nic neudělal a svými vyjádřeními, mimo jiné na adresu lidí z kultury, kterým „jde o byznys“, Rupperta zjevně rozčílil. Mluví o bolševické rétorice.

Ruppert se o politiku zajímá odmala a říká, že v ní potřebujeme pozitivní psychopaty. Snaží se, aby ho neštvali, ale zjevně se mu nedaří a nebojí se jít pro ostrá slova. Prezident Zeman podle něj svými dřívějšími kroky pozvracel Ústavu, teď je zbytečný. Češi prý dělají chybu, když volí příliš podle svých sympatií, a ne pragmaticky. V každé straně je někdo, kdo mu vadí, často i předseda, ale naučil se s tím žít. Právě ve volbách bude podle Rupperta třeba porazit současné vládní strany.

V čem jsou Monkey Business tak speciální kapela? Co je drží pohromadě? V čem je důležité se neustále posouvat a třeba i měnit program koncertů? Proč se při mluvení o politicích tak rozčiluje? Kde dnes vidí třídní boj? A v čem je teď optimista?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>