Video placeholde

Dusilová: Ničeho z minulosti nelituji, hudbou se vracím ke kořenům. Kvůli covidu jsem ve finančním průseru

Zpěvačka Lenka Dusilová má venku nové album Řeka. Je pro ni hodně osobní a i jeho prostřednictvím se snaží terapeuticky vyrovnat se svou minulostí. Říká, že i současná covidová doba je pro nás něco jako zrcadlo. Silně cítí její dopady, ale nepláče nad nimi, jsme v nich tak trochu všichni. Plánuje mimo jiné najít si brigády.

Ničeho nelituji, díky tomu jsem takový člověk, jaký jsem, říká o své minulosti Lenka Dusilová. Hudba je pro ni terapie, která jí pomáhá vyrovnat se s ní. Mluví o vyrůstání bez otce, obvinění všech kolem sebe v pubertě, ale i vracení se k rodinným kořenům. To všechno je v její hudbě a textech cítit a pomáhá jí to posouvat se dál. Drogy nebo alkohol už nejsou její téma.

Lenka Dusilová popisuje, jak se za poslední roky změnil její přístup k hudbě. Používá třeba tzv. smyčkovač a obecně jí během vystoupení obklopuje čím dál víc elektronických „hraček“. Je to slyšet i na novém albu, na kterém spolupracovala s řadou mladých umělců. Texty pak tvořila se zpěvákem skupiny Květy, což jí hodně pomohlo a pro tvorbu to bylo zásadní.

Zpěvačka o své hudbě, ale i o světě kolem sebe hodně přemýšlí. Popisuje, jak pociťuje dopady koronavirové pandemie, nemoc přitom sama prodělala, i když s relativně mírným průběhem. Je prý ve finančním průseru, ale řada lidí je na tom hůř. Teď si proto chce shánět brigádu a zároveň pracovat na pokračování projektu Monumenty i takové specifické odpovědi na Řeku, která má být albem písniček svým vyzněním opačným, méně složitým.

Kam se posunula hudba Lenky Dusilové? A kam ji chce zpěvačka posouvat dál? Co je pro ni při tvorbě nejdůležitější? V čem je pro ni hudba terapeutická? A jak se vyrovnává s těžkostmi, které současná doba přináší?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>