Video placeholde

Bartuška: Rusko Dukovany stavět nebude! Naše svoboda je cennější. Blackout může přijít příští pátek

Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška si je jistý, že Rusové nebudou stavět další jaderné bloky v Dukovanech. Říká, že pokud chce ČEZ pro stavbu bezpečnostní výjimku, musí přizvat důvěryhodné partnery, což Rusové nejsou. Bartuška upozorňuje, že blackout může klidně přijít příští pátek, a varuje před scénářem, kdy by se menší část obyvatel enereticky osamostatnila.

Celá bezpečnostní komunita měla pocit, že se tu děje něco, co zásadně ohrožuje směřování naší země, říká o postoji k tendru Bartuška. Uvědomili jsme si ale podle něj, jak zásadní krok to opravdu je. V Česku podle něj máme obrovskou svobodu, kterou je třeba si udržet. A tato svoboda má podle něj svoji cenu. Rusové navíc prý nebudou levnější, konkurence bude schopná přijít se srovnatelnou nabídkou.

Pokud bychom se 30 let po listopadu měli vracet někam, kde jsme byli, byla by to chyba a svědectví o nás jako o zemi, pokračuje Bartuška. Největším trapasem by podle něj bylo začít teď tendr narychlo a pak ho měnit a někoho vylučovat. Souhlasí s tvrzením Dany Drábové, že tendr je málo připravený nebo připravený účelově.

Bartuška míní, že koronavirová pandemie mění svět i nás. Ukazuje nám mimo jiné, že naše jistoty nejsou tak jisté. Už před lety argumentoval pro to, aby lidé doma měli zásoby vody, léků a dalších potřeb. Teď říká, že se jeho slova potvrdila a kolegové už se mu nesmějí. O budoucnosti naší společnosti rozhodne rychlost vakcinace. Pokud bychom měli další podzim a zimu prožít v tom, v čem žijeme teď, bude to už opravdu špatné.

Hrozí nám blackout? Co by Václav Bartuška doporučil lidem, kteří se třeba chtějí zbavit plynu na úkor elektřiny? Jak se dívá na naši energetickou budoucnost? A proč je i přes to všechno optimista?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>