Video placeholde

Lékař Hajdúch: O rozvolnění můžeme jen snít, epidemie tu bude ještě roky, Česko je ideální pro mutace

Sledujeme v reálném čase konvergenční evoluci, vznikají podobné mutace koronaviru v různých částech světa, říká docent Marian Hajdúch, lékař a ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny UP v Olomouci. Důležité teď podle něj je co nejrychleji očkovat, nadějí jsou přitom multikomponentní vakcíny a taky nově vyvíjené léky. Tvrdí, že imunita po prodělání nemoci zřejmě není tak dlouhá, jak se občas zmiňuje, a že na podzim může přijít další velká vlna epidemie.

V Česku jsou pro mutování koronaviru ideální podmínky, pravděpodobně se tu objeví nebezpečnější kmeny viru, které budou taky odolnější na vakcínu, popisuje Hajdúch. Naši situaci zhoršuje velká virová nálož v populaci i rychlé šíření. Pokud neproočkujeme dostatečnou část populace dost rychle, zvýšíme pravděpodobnost, že se objeví mutace viru na vakcínu odolná.

Podle Hajdúcha není šťastné, že všechny schválené nebo v dohledné době schvalované vakcíny míří na stejný protein. Mutace můžou jejich fungování zkomplikovat. Naopak nadějné jsou tzv. multikomponentní vakcíny, které „míří na víc cílů“ a proti mutacím budou odolnější. Lekář tvrdí, že imunitní odpověď po prodělání nemoci vydrží v průměru jen měsíce, zřejmě 6 měsíců. Může být delší, ale i výrazně kratší, je to individuální. Obecně se ale na delší imunitu spoléhat nedá.

O rozvolňování si teď můžeme nechat zdát, říká Hajdúch. Taktika, kterou teď jde Česko, tedy maximální zatížení zdravotnického systému, je podle něj špatná, nemorální a taky drahá. Měli bychom jít cestou co největšího potlačení epidemie. Zároveň ale přiznává, že život v lockdownu není dlouhodobě udržitelný. Je to prý vždy něco za něco. Proto podporuje například otevření restaurací či fitness center za podmínky negativního testu. Antigenní testy ale podle něj mají vypovídací hodnotu jen 12 hodin, musely by se provádět prakticky na místě.

Je to ještě několik let, říká o boji s pandemii Hajdúch. Koronavirus tu bude navždy, ale ještě potrvá, než se nám z něj podaří udělat další „chřipku“. Je to otázka očkování, léků, ale i protilátek ve společnosti. Varuje, že kvůli koronaviru a s ním spojenými opatřeními přijde velká epidemie chřipky, protože náš organismus na ni „zapomíná“, ona ale nezmizela. Dá se proto očekávat, že ta příští chřipková sezona bude výrazně horší.

Proč by se měla změnit pravidla pro trasování a karanténu tak, aby znovu zahrnovala víc lidí? Co teď skutečně víme o tom, jestli je možné být po očkování infekční? Jaké mutace se v Česku můžou objevit a co to znamená pro další měsíce? A je tedy vůbec nějaká cesta, jak se s epidemií koronaviru vypořádat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>