Video placeholde

Prymulovo slovo platí, Blatného ne. Jsem rád, že jsem odešel, říká o odchodu z ministerstva lékař Šedo

Jsem rád, že jsem odešel, říká teď už bývalý náměstek ministerstva zdravotnictví, lékař a biochemik Aleksi Šedo. Systém na ministerstvu podle něj nefunguje, ministr Blatný se radí jen s pár lidmi a na Šeda si prý našel čas jen jednou. Blatný by prý možná skončit měl, ale je otázka, jestli by přišel někdo lepší. Šedo v rozhovoru taky popisuje vývoj pandemie. Bojí se přitom, že se Česko dostalo do studené občanské války.

Prymulovo slovo platilo, Blatného ne, popisuje svoje zkušenosti z ministerstva Šedo. Nerozumí tomu, proč si s ministrem tak nesedli. Upozorňuje na nefungující komunikaci, která se oproti ministrům Vojtěchovi a Prymulovi ještě zhoršila. Výměna v čele ministerstva by se podle Šeda neměla dělat za každou cenu. Připouští přitom, že by možná byla na místě. Mluví mimo jiné o tom, že Blatný zapírá chyby a urputně věří, že některé věci, které se nepovedly, nejsou problém.

Slova ministra Blatného o autonehodách započítaných do covidových statistik a 30 % lidí umírajících na covid jsou podle Šeda lži. Nechápe, proč to ministr říká, je to prý velmi nešťastné. Pravda je přitom spíš opačná, míní Šedo. Problémem je tzv. postcovidový syndrom, kdy mají lidé velké problémy dlouho po prodělání nemoci. Kvůli tomu bude podle Šeda možná třeba upravit fungování zdravotnictví. Zmiňuje i zkušenosti své dcery, která několik měsíců po covidu nemá chuť a čich a trpí únavou.

Šedo věří, že léto by mohlo být podobně otevřené jako to loňské. Ve hře je ale řada proměnných, včetně nových mutací a rychlosti očkování. Lékař zároveň varuje před zhoršující se náladou ve společnosti. Chápe postoj i těch lidí, kteří ostře kritizují opatření nebo je porušují. Bojí se přitom, kam až to může vést.

Jak teď funguje ministerstvo zdravotnictví? Komu Jan Blatný naslouchá a s kým se radí? Proč je Aleksi Šedo rád, že na funkci náměstka rezignoval? Jak se mění pohled společnosti na covid? Čí je to chyba? A jak se dívá na vulgární maily, které mu chodí? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>