Video placeholde

Profesor Horáček o smrti a vědomí: Musíme se zbavit strachu z konce, naučte se žít v nejistotě

Profesor psychiatrie, lékař a neurovědec Jiří Horáček vidí v pandemii příležitost. Lidé by se měli znovu naučit žít v nejistotě. Právě nejistota je velkým zdrojem psychických problémů dnes, ale je pro člověka přirozená. Horáček říká, že velkými úkoly pro budoucnost je pokusit se zbavit lidi strachu ze smrti a pochopit, jak přesně vzniká vědomí. K obojímu už jsou naznačené cesty. Horáček v rozhovoru popisuje, co je vědomí, kde se tvoří a proč ho možná má i neživá hmota. Taky ukazuje, jak nás řídí „emoční mapy“ a jak je možné tyto mapy přepsat.

Víme, že covid-19 poškozuje mozek, polovina lidí má psychické problémy podobné deliriu, popisuje Horáček. Objevuje se „mozková mlha“, ale taky migrény a další problémy, které přitom můžou být dlouhodobé. Dají se léčit, ale jsou jedním ze zásadních dopadů pandemie. K tomu se připojují tlak a strach z nemoci i budoucnosti a taky sociální dopady.

Právě nejistota je podle Horáčka klíčovou příčinou a společným bodem potíží, které lidé mají. Dřív byla přitom pro člověka přirozená, dostali jsme se ale jako společnost do bodu, kdy jsme ji úplně vytěsnili. Měli bychom situace využít k tomu, abychom se s ní jako společnost znovu naučili žít. Abychom přijali život takový, jaký je, a nedávali tolik prostor myšlenkám na to, jaký bychom si přáli, aby byl.

Přesně nevíme, co způsobuje úzkost ze smrti, která se objevuje už v dětství, popisuje Horáček. Pro člověka je vlastně nepřirozená a bylo by dobře strachu se zbavit. Snaha o to je velkým úkolem, který před vědci stojí. Cest je přitom několik, Horáček je v rozhovoru popisuje. Jednou z nich je terapie za pomocí psychedelik, díky níž lidé přestanou sebe vnímat jako ten klíčový bod a začnou se vidět v kontextu dějin, společnosti, rodu, prostě jako součást něčeho většího.

Co je vědomí? Kde se tvoří a proč je potřeba ho rozklíčovat? Jak nás řídí emoce? Jak se dá vyrovnat se smrtí a proč je to potřeba? A jak vědec přemýšlí o otázkách, které nás přesahují?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>