Video placeholde

Václav Moravec: Společnost je plná buranství, útoky jsou stále pokleslejší, moji umanutost by měli diváci ocenit

Tlak politiků je stále stejný, jen je víc pokleslý, už neplatí vůbec nic, říká moderátor a vysokoškolský pedagog Václav Moravec. Vidí za tím proměnu celé společnosti, která přilhává a už nutně neplatí, že 1 a 1 jsou 2. Moravec v otevřeném rozhovoru vysvětluje, jak přemýšlí o hostech, podle čeho je zve do svých pořadů, o vedení rozhovorů i o hodnotách, kterými se řídí. A jak mu vadí buranství kolem nás.

Svět sociálních sítí, úroveň politického i mediálního diskurzu způsobuje to, že je tu stále víc buranství, společnost je ho plná, tvrdí Moravec. Dává příklad předsedy Poslanecké sněmovny, který s kytarou vyskočil na řečnický pult ve sněmovně a veřejnost už po něm ani nepožadovala odchod. Jde o komunikaci mezi lidmi i o to, co lidé očekávají a jak se chovají. Sám přitom přemýšlí nad mírou své umanutosti a příkopy, které se tvoří mezi ním a jeho diváky.

Diváci mě kritizují za to, že jsem umanutý, přitom by to měli ocenit, míní Moravec v souvislosti s vyžadováním odpovědí, třeba na otázky kolem Milana Hniličky. Novináři jsou podle něj kanárci v dole a upozorňují na toxicitu společenského prostředí. Respektive jimi byli. Ti, kteří se o to snaží i teď, jsou prý kritizováni, že tu kazí atmosféru, možná už trochu normalizační. Začíná se očekávat, že novinář nebude problematizovat lži.

Václav Moravec popisuje, že si při zvaní politiků musí na tabuli odškrtávat jejich stranickou příslušnost, zvát je a „plnit kvóty“, i když třeba nemají k problému co říct. Odmítá, že by třeba SPD zval málo, naopak kritiku ze strany Rady ČT vnímá jako pomýlenou. S Norou Fridrichovou prý působí jako aktivisté, protože se z České televize vytratila publicistika.

Moravec kritizuje, že se Události, komentáře změnily, už nejsou tak tvrdé a moderátoři se v nich střídají zároveň s Událostmi a dalšími pořady. Ztrácejí tak svou publicistickou hodnotu, kterou se snaží Moravec ve svých pořadech udržet. Říká, že má v sobě nějaké hodnoty, a připouští, že jeho názory můžou zabarvovat obsah Otázek. Žurnalistika se podle něj má zastávat hodnotového systému, který je i v Ústavě. Zakládá si na redakční autonomii a nezávislosti.

Je to jako přes kopírák, když byl odvoláván bývalý ředitel ČT Jiří Janeček, říká Moravec k současným tlakům na odvolání ředitele Petra Dvořáka. Jsou větší z vnějšku a způsoby, kterými k nim dochází, jsou pokleslejší. Česká televize je podle něj silná, to vadí politikům, ale i konkurenčním komerčním stanicím. Upozorňuje, že krize ve veřejnoprávním médiu vždy začínají přes zpravodajství, model je stále stejný.

Selhala média v době koronavirové pandemie? Přispěla ke strachu ve společnosti? Jaké teď vidí Václav Moravec tlaky kolem dovolby Rady ČT? Jak rozkolísaná je židle Petra Dvořáka? A cítí se být dobrým moderátorem? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>