Video placeholde

Rozvod mi vzal vše, co jsem 10 let budovala, kvalitní zákusek nemůže být levný, říká cukrářka Iveta Fabešová

Všechno se člověku děje ve správný čas, říká cukrářka Iveta Fabešová. Kvůli rozvodu přišla o populární IF Café, loňský rok pro ni byl hodně těžký a bolestivý. Zároveň ale míní, že to všechno mělo i svůj smysl, včetně rozvodu. Rozjela byznys přes svůj internetový obchod a plánuje otevřít novou, tentokrát už vlastní cukrárnu, pokud to tedy covid dovolí. V rozhovoru mluví o tom, kdy si začala budovat vztah k cukrařině, o (ne)bezpečnosti cukru i o tom, v čem se liší přístup francouzských cukrářů od Čechů.

Přišla jsem o všechno, co jsem 10 let budovala, říká ke ztrátě kaváren při rozvodu Fabešová. Zároveň ale dodává, že chyba byla na obou stranách a i ona to nechala dojít tak daleko. Lidem rozhodně nedoporučuje spojení manželství a podnikání, které přispělo výrazně k tomu, že se vztah rozpadl. Bere to ale jako poučení, jako lekci, a chce v tom hledat to pozitivní. Zároveň míní, že úplně nejde zkombinovat roli matky s podnikáním. Vždycky podle ní žena trochu obětuje, oběma věcem se nejde věnovat naplno.

Fabešová tvrdí, že její kavárny byly průkopnické. Jako jedna z prvních se prý věnovala interiéru, investovali do něj 10 milionů korun, a taky přišla se snídaněmi. Je na to pyšná. Zároveň se ale nebála říct za dezerty víc peněz. Nabízela totiž prý kvalitu a zážitek. Fabešová míní, že kvalitní dezerty prostě nemůžou být levné. Že suroviny, péče a výroba, to všechno má svou cenu. Přirovnává se ke Zdeňku Pohlreichovi. Podobně jako on prý lidem ukázala, že kvalita se vyplatí.

Fabešová taky potvrzuje Pohlreichova slova, že cukráři jsou autisté. I ona má ráda řád a říká, že cukrařina je pro ní něco víc, než ostatní kuchařina, i na té nejlepší úrovni. Popisuje, jak se ve svých dezertech nechá inspirovat a jak je vymýšlí. Zmiňuje třeba francouzské šéfkuchaře Cédrica Groleta, který svým revolučním přístupem ke kombinování chuti a vizuálního zážitku, kdy něco, co vypadá jako oříšek, opravdu přesně tak i chutná, posunul i její pohled na dezerty.

Řeší Iveta Fabešová, jak kalorické nebo sladké jsou její dezerty? Kde teď vlastně pracuje a jak se jí dařilo zvládat rozjezd e-shopu? Sleduje, co se teď s IF Café děje a kam se posunuje? A co jí vlastně přivedlo k cukrařine?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>