nahoru

Rozvod mi vzal vše, co jsem 10 let budovala, kvalitní zákusek nemůže být levný, říká cukrářka Iveta Fabešová

Čestmír Strakatý 11. ledna 2021 • 06:00
Prostor X: Rozhovor s Ivetou Fabešovou
• video: 
Prostor X

Všechno se člověku děje ve správný čas, říká cukrářka Iveta Fabešová. Kvůli rozvodu přišla o populární IF Café, loňský rok pro ni byl hodně těžký a bolestivý. Zároveň ale míní, že to všechno mělo i svůj smysl, včetně rozvodu. Rozjela byznys přes svůj internetový obchod a plánuje otevřít novou, tentokrát už vlastní cukrárnu, pokud to tedy covid dovolí. V rozhovoru mluví o tom, kdy si začala budovat vztah k cukrařině, o (ne)bezpečnosti cukru i o tom, v čem se liší přístup francouzských cukrářů od Čechů.

Přišla jsem o všechno, co jsem 10 let budovala, říká ke ztrátě kaváren při rozvodu Fabešová. Zároveň ale dodává, že chyba byla na obou stranách a i ona to nechala dojít tak daleko. Lidem rozhodně nedoporučuje spojení manželství a podnikání, které přispělo výrazně k tomu, že se vztah rozpadl. Bere to ale jako poučení, jako lekci, a chce v tom hledat to pozitivní. Zároveň míní, že úplně nejde zkombinovat roli matky s podnikáním. Vždycky podle ní žena trochu obětuje, oběma věcem se nejde věnovat naplno.

Fabešová tvrdí, že její kavárny byly průkopnické. Jako jedna z prvních se prý věnovala interiéru, investovali do něj 10 milionů korun, a taky přišla se snídaněmi. Je na to pyšná. Zároveň se ale nebála říct za dezerty víc peněz. Nabízela totiž prý kvalitu a zážitek. Fabešová míní, že kvalitní dezerty prostě nemůžou být levné. Že suroviny, péče a výroba, to všechno má svou cenu. Přirovnává se ke Zdeňku Pohlreichovi. Podobně jako on prý lidem ukázala, že kvalita se vyplatí.

Fabešová taky potvrzuje Pohlreichova slova, že cukráři jsou autisté. I ona má ráda řád a říká, že cukrařina je pro ní něco víc, než ostatní kuchařina, i na té nejlepší úrovni. Popisuje, jak se ve svých dezertech nechá inspirovat a jak je vymýšlí. Zmiňuje třeba francouzské šéfkuchaře Cédrica Groleta, který svým revolučním přístupem ke kombinování chuti a vizuálního zážitku, kdy něco, co vypadá jako oříšek, opravdu přesně tak i chutná, posunul i její pohled na dezerty.

Řeší Iveta Fabešová, jak kalorické nebo sladké jsou její dezerty? Kde teď vlastně pracuje a jak se jí dařilo zvládat rozjezd e-shopu? Sleduje, co se teď s IF Café děje a kam se posunuje? A co jí vlastně přivedlo k cukrařine?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>





Diskuse ke článku