Video placeholde

Vláda je strašidelná, už se jen směju, vůbec nás neměli otvírat, říká Matouš Petráň z burger bistra Dish

Nikdy jsem tak nemakal, jako poslední dva měsíce, říká spolumajitel burger bistra Dish Matouš Petráň. Právě makání a adaptace jsou podle něj klíčové aspekty pro přežití restaurací. K vládní pomoci je kritický a diví se, že kabinet nevyužil dat z EET. Naopak rozvozové služby, jako jsou Wolt nebo Dáme jídlo, podle něj jednají férově a část zisku, který si berou, je v pořádku.

Vůbec nás neměli otevírat, počítali jsme s tím, že budeme zavření do ledna a byli jsme s tím OK, popisuje Petráň přístup jeho a několika dalších restaurací k postupu vlády v posledních týdnech. Dřív než restaurace podle něj měly otevřít malé obchody. Otevřít na dva týdny a znovu zavřít, což je teď plán Ministerstva zdravotnictví, se navíc kvůli nákladům řadě podniků ani nevyplatí. Nikdo si ale nemůže dovolit neotevřít.

Přístup vlády je strašidelný, ale já už se tomu jen směju, říká Petráň. Opatření od středy porušoval jen mírně, nechtěl do toho totiž tahat hosty a vystavovat je možnému postihu. Navíc to podle něj ani není řešení. Upozorňuje, že vláda si od podnikatelů nechala všechno zaplatit, výraznou pomoc jim za to ale neposkytla. Kvůli složitosti žádostí a jejich nevýhodnosti Petráň využil jen první výzvy programu COVID - nájemné.

Petráňův byznys zachránil rozvoz jídel a výdejové okénko. Na druhou vlnu se připravil, včetně rozvozu vlastního a úpravy menu. Nepřipojuje se přitom ke kritice, která míří na služby, jako je Wolt nebo Dáme jídlo. Jsou podle něj férové a mají své náklady, takže procenta z ceny, která k nim jdou, jsou v pořádku. Petráň dodává, že to celé má i svoje pozitiva. Jeho i restauraci to posunulo dopředu a nutilo vymýšlet a inovovat.

Jak se může restaurace adaptovat a co je pro její přežití klíčové? V čem je podle Petráně hlavní problém přístupu vlády a proč není pomoc dostatečná? A by bylo lepší, kdyby restaurace zůstaly zavřené?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>