Video placeholde

Psychiatr Tylš: Psychedelika můžou zlepšit kvalitu života, ketamin léčí deprese i alkoholismus

Psychedelická terapie zlepšuje lidem v terminální fázi kvalitu života, v naší práci s ketaminem pomáháme lidem s různými diagnózami, říká Filip Tylš z Národního ústavu duševního zdraví, spoluzakladatel České psychedelické společnosti a kliniky Psyon. V rozhovoru popisuje, jak přesně s ketaminem v terapii pracují a v čem jsou její terapeutické účinky. V rámci studií používají i další látky, které ale v Česku jinak povolené zatím nejsou.

Filipa Tylše přivedly k tématu knihy známého psychiatra Stanislava Grofa už na gymnáziu. Sám později poprvé zkusil ketamin infuzí do žíly jako medik nebo MDMA v rámci práce s posttraumatickým syndromem. Říká, že zkoumání účínků drog v psychiatrii má v Česku dlouhou tradici, která ale byla trochu násilně přerušena a obnovena až v posledních letech. Tylš popisuje, jaké pozitivní dopady můžou psychedelika mít. Dokáží například léčit závislost na alkoholu, tabáku nebo i na jiných drogách.

Ketamin se používá jako anestetikum a podává se i dětem, které na něj mají překvapivě lepší reakci, říká Tylš. Detailně představuje jeho účinky a jejich využití. Terapeutické sezení se skládá z přípravného sezení, samotného užití drogy a pak zpracování vjemů a zážitků pacienta. Podle Tylše ketamin zlepší mimo jiné neuroplasticitu mozku a taky dojde k odosobnění, které může pomoci nahlédnout problémy klienta.

Ketamin je podle Tylše taky antidepresivum, které pomáhá na rozdíl od běžných antidepresiv daleko rychleji a intenzivněji, ale jeho účinky po několika dnech pominou. Pomáhá třeba lidem, kteří zvažují sebevraždu. Má ale i svá negativa, hlavně v rámci rekreačního užití třeba v kombinaci s alkoholem. Zároveň způsobuje ve větších dávkách závislost. Tylš ale tvrdí, že po jejich terapii závislost nehrozí.

Jak bezpečná je psychedelická terapie? Proč je důležité, aby terapeuti měli sami s psychedeliky zkušenost? Co brání širšímu užívání drog v terapii v Česku? V čem člověku pomůže zkušenost s ketaminem? A jak přesně probíhá? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>