Video placeholde

Byla jsem hubená na kost a bolelo mě i ležet, snaha zalíbit se mě málem stála život, říká Lada Brůnová

Poruchy příjmu potravy jsou velký problém a týkají se spousty lidí, kteří se moc nemají kam obrátit, říká Lada Brůnová, která chce projektem 3pe nemocným pomoct. Sama trpí anorexií od 14 let a dostala se kvůli ní až do ohrožení života. V osobním rozhovoru popisuje, co ji nemoc stála, jak ovládla její mysl a co jí pomohlo.

Byla jsem tlustá holčička a chtěla jsem se zalíbit ostatním, zapadnout do kolektivu, líčí začátky své anorexie Brůnová. Na začátku to vypadalo zdravě, omezení jídelníčku a sportování, později ale nedokázala jíst skoro vůbec, i když měla na jídlo obrovskou chuť. Některé druhy jídla si zakazovala, jiných se bála. Uzavírala se před světem a přišla o přátele, neměla společenský život.

S matkou jsem o věci mluvila teprve před měsícem, se slzami v očích, popisuje Brůnová. Anorexie dopadala i na její nejbližší, kvůli změnám jejího chování. Dostala se až na váhu, která reálně mohla vést ke zdravotním problémům a říká, že jí to málem stálo život. Byla tak hubená, že ani nemohla ležet. I to ji bolelo. Trvalo to několik let, pomohli odborníci a antidepresiva, později terapie i rodina.

Projektem 3pe chce teď Lada Brůnová vytvořit pro nemocné místo, na které se můžou obrátit. Najdou tam informace a vysvětlení. Ale pomůže třeba i přátelům a blízkým nemocných, to tu totiž chybí. Má nabídnout též odbornou psychoterapii.

Jaký vliv má anorexie na myšlení člověk a na jeho okolí? Čím bylo a je jídlo pro Ladu Brůnovou? A co může pomoct lidem s nemocí se vypořádat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>