Video placeholde

Prymula: Vede se proti mně kampaň, nemůžu dělat nic. Sputnik V opět dává smysl, brzy by přišly statisíce dávek

Epidemiolog, poradce prezidenta Zemana a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula přiznává, že spolupracuje se skupinou AGEL miliardáře Chrenka. Říká ale, že nejde o věci spojené s covidem ani s vakcinací, navíc podobně konzultuje ještě s dalšími 4 firmami. Vakcína Sputnik V se podle něj znovu dostává do hry, v Česku můžou být statisíce dávek během pár týdnů. Prymula zároveň připouští, že neobjednat na podzim víc vakcín možná byla chyba.

Je tu proti mně vedená kampaň, je za tím Seznam, říká Prymula a odmítá, že by v jeho případě šlo v rámci spolupráce s AGEL o střet zájmů. Zná prý ve zdravotnictví všechny, ale své kontakty nezneužívá. Podobně vylučuje, že by bylo něco podivného na jeho prosazování plošného antigenního testování před několika měsíci. Nic z toho prý neměl, šlo prý o nabídku pasu, který by zohledňoval jak testování, tak i vakcinaci nebo prodělání nemoci. Zároveň ale přiznává, že některým firmám, které se projektu účastnily, o zisk šlo.

Prymula míní, že se vakcína Sputnik V znovu dostává do hry. Kvůli nedostatku očkovacích látek v Evropě je podle něj znovu na místě usilovat o to, aby ji Česko získalo. SÚKL by ale měl pro schválení získat všechny potřebné dokumenty od ruské strany, jinak to přijatelné není. Prymula souhlasí, že geopolitické otázky spojené se Sputnikem V jsou problémové, zároveň je zarážející, že Rusko vakcíny vyváží, i když pro své obyvatele jich nemá dost. Podle Prymuly ale musíme být trochu sobečtí.

O vakcíně Sputnik V teď víme víc, než jsme věděli o dalších očkovacích látkách loni na podzim, když jsme je objednávali, míní Prymula. Proto je teď situace nesrovnatelná. Viděno zpětně podle něj mohla být chyba, že se jich tehdy neobjednalo víc. V rozhovoru popisuje, jak tehdy o situaci přemýšlel a proč se stát rozhodl, jak se rozhodl. Problém vidí v systému rozdělování vakcín Evropskou unií, který vede k tomu, že stát musí nakoupit víc, než potřebuje, aby látky získal včas.

Potvrzuje se, že šíření epidemie ve školách je nebezpečí, hybridní výuka může být řešení, říká Prymula. Varuje před příliš rychlým rozvolněním, ale v červnu už bychom se podle něj mohli vrátit k relativně normálnímu životu. Zároveň může fungovat regionální řízení pandemie na základě pandemického zákona.

Nese ministr zdravotnictví zodpovědnost za vývoj epidemie? Jakou roli budou hrát očkovací pasy? Je vůbec možné v Česku očkovat 100 tisíc lidí denně? A proč se změnila očkovací strategie?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>