Video placeholde

Petr Smejkal: Dostal jsem nabídku být ministr zdravotnictví, odmítl jsem, ale můžu být tváří boje s pandemií

 Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal se stal šéfem nové Mezioborové skupiny pro epidemické situace při ministerstvu zdravotnictví. Pro zvládnutí epidemie v Česku jsou teď podle něj potřeba tři klíčové věci. Výrazně větší testování ve firmách třikrát týdně antigenními testy nebo jednou týdně PCR, odložení druhé dávky vakcíny a větší důraz na odhalování rozšíření mutací koronaviru v Česku. S rozvolněním v příštích týdnech podle něj nemůžeme počítat. Dobrou cestou pro co nejrychlejší otevření Česka je očkovací pas, do restaurace ale prý asi dříve než v květnu nepůjdeme. Smejkal zároveň prozradil, že nedávno dostal nabídku stát se ministrem zdravotnictví.

Klidně můžu být tváří boje s pandemií, ale za opatřeními musím stát, pak klidně půjdu i na tiskovku vlády, říká Smejkal o své roli v dalších týdnech a měsících. Se skupinou odborníků, která mimo jiné vychází z Iniciativy Sníh, chce dávat doporučení ministru zdravotnictví, bude pak na něm, jak se k nim postaví. Smejkal prozradil, že asi před 3 týdny dostal nabídku stát se ministrem zdravotnictví, ale odmítl ji. V rozhovoru vysvětluje proč. Věří přitom, že věci může možná i lépe ovlivnit právě s novou skupinou odborníků. Zdůrazňuje, že to nedělá pro Babiše, Hamáčka ani nikoho z opozice, ale pro stát, ve kterém chce společně s odborníky ze své skupiny žít.

Nevím, kde jinde by se už koronavirus šířil než v průmyslu, všechno ostatní je zavřené, míní Smejkal. Firmy by proto podle něj měly buď výrazně víc testovat, nebo zavřít. Mluví o testování třikrát týdně antigenními testy, nebo jednou týdně testy PCR s tím, že stát by jim zároveň měl situaci s nákupem testů ulehčit. Je přitom překvapen, že průmyslníci ještě úplně nepochopili vážnost situace. Popisuje jednání s nimi, které mu v tomto směru otevřelo oči, a dodává, že důležitost testování nechápe tak úplně ani vicepremiér Havlíček.

Smejkal argumentuje pro odložení druhé dávky očkování třeba u vakcíny Pfizer na 42 dnů. Pomohlo by to rychleji dostat vakcínu k více lidem. Byl by to zároveň solidární krok těch, kterým bude podání látky odloženo, s těmi, ke kterým se díky tomu dřív dostane.

Zásadní je podle Smejkala taky důslednější hledání mutací v Česku. Laboratoře odhalující PCR testy by měly automaticky zkoumat, jestli vzorek neobsahuje jednu ze známých variant viru, tedy britskou, brazilskou nebo jihoafrickou. Není prý nutné dělat přímo sekvenaci a odhalovat přesně mutaci. Smejkal doufá, že se pro zamezení rozšíření nebezpečnějších mutací udělá dost, že se stát poučil.

Proč je podle Petra Smejkala očkovací pas vhodnou cestou pro co nejrychlejší otevření restaurací a zbytku služeb? Jak budou vypadat další týdny? Proč průmysl odmítá častější testování a jaký je přístup podnikatelů? A proč se Petru Smejkalovi nelíbí, že se stal součástí politického boje? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>