Video placeholde

Šebo: Nebezpečnost AstraZenecy je fáma, brání i šíření viru, testování ve firmách je Potěmkinova vesnice

Testovat ve firmách se musí třikrát týdně, jinak to antigenními testy nemá smysl, říká profesor Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Vláda podle něj cynicky kalkuluje s tím, že lékaři a sestry situaci zvládnou, měla všechny lidi zavřít doma na tři týdny. Nebezpečnost vakcíny AstraZeneca je prý fáma a působí to jako kampaň. Tvrdí, že už teď víme, že vakcíny zabraňují infekčnosti, vývoj té české mu přitom nepřijde jako špatný nápad. Musely by za ním ale být jiní lidé.

Testování antigenními testy ve firmách je Potěmkinova vesnice, míní Šebo. Je třeba je dělat třikrát týdně, jinak k brždění epidemie moc nepřispívají. Problém je, že testy zachycují jen lidi, kteří jsou právě infekční, navíc podle Šeba mají malou přesnost a velkou chybovost. Cestou by prý bylo dělat výrazně víc PCR testů.

Česko teď mohlo dělat 200 tisíc PCR testů denně, možnosti tu jsou, to by to ale musel řídit někdo jiný, tvrdí Šebo. Vybudovat testovací kapacity by prý nebylo složité a ani tak drahé. Testovalo by se několik vzorků najednou a v těch skupinách, které by vyšly pozitivní, by se pak dělaly detailnější testy.

Šebo kritizuje přístup vlády a řízení boje s epidemií. Nechala epidemii opakovaně utrhnout, pak je přitom daleko těžší a dražší nějak reagovat. Teď už to vlastně jinak než nepřiznaným promořováním nejde.

Zprávy o nebezpečnosti vakcíny AstraZeneca na profesora Šeba působí jako součást kampaně. Říká, že jde o fámy a hoaxy, a látka je bezpečná. Couvání jednotlivých států od jejího podávání symbolizuje problém západního světa, který přistoupil na argumentaci, že očkování může být nebezpečné. Sám by si AstraZenecu aplikovat nechal, stejně jako třeba Sputnik V. U něj je ale problém, že ho Rusko zneužívá v geopolitickém boji, navíc ho vyrábí málo.

Šebo v rozhovoru silně argumentuje pro bezpečnost a smysluplnost očkování proti koronaviru. Je už teď podle něj jasné, že vakcinace zabraňuje infekčnosti, tedy že očkovaný člověk nemoc nešíří, a to už po první dávce. Dobře funguje v tomto smyslu i AstraZeneca, která zároveň už po první dávce výrazně snižuje šanci, že se člověk vůbec nakazí.

Proč má smysl vyvíjet českou vakcínu? Proč je problém v tom, kdo tento vývoj teď řídí? Jsou si teď Česi sami sobě největšími nepřáteli? Může být za „kampaní“ proti vakcíně AstraZeneca i její nízká cena? A kde udělala vláda největší chyby?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>