Video placeholde

Epidemiolog Maďar: Opravdu nám hrozí peklo, musíme na 20 dnů zavřít průmysl, z vývoje jsem zděšený

Epidemiolog Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity, se rozhodl po několika měsících mlčení znovu promluvit k vývoji epidemie v Česku. Je zděšený z toho, co nám teď hrozí. Věří přitom, že situace zvládnout jde, musíme ale zavést opravdu tvrdý lockdown a ubránit se zbrklému rozvolňování. Dny před námi skutečně můžou být pekelné.

Je třeba na tři týdny zavřít průmysl a výrazně snížit mobilitu lidí, míní Maďar. Právě firmy jsou teď problém, a přestože se někde testuje, pravidlo to není. Jde o to, snížit počet nakažených na přijatelné hodnoty. Jsme přitom stále prakticky nejhorší na světě a i regiony, které jsou z Česka nejlepší, by byly jinde v přísné karanténě. Proto je teď prý taky nutné omezit setkávání v rodinách a s přáteli.

Podle Maďara udělalo Česko tři velké chyby. V srpnu a září se nezabránilo komunitnímu šíření například zavedením roušek, v prosinci se rozvolnilo a v lednu se nezačalo včas sekvenovat, britská varianta viru se tak vymkla kontrole. Maďar míní, že zodpovědnost nese Andrej Babiš jako hlava exekutivy, že ta je prostě na politicích. Teď ale podle něj není čas na ukazování prstem, je třeba hasit požár.

Britská mutace je agresivnější a na JIP končí výrazně mladší lidé, tvrdí Maďar. Proč tomu tak je, zatím není úplně jasné. Zákaz cestování ale podle epidemiologa měl přijít dřív. Vláda prý často reaguje pozdě. Opatření, která zavádí teď, jsou lehké manévrování, které by bylo fajn, kdybychom měli o deset tisíc nakažených denně méně, říká Maďar. Na místě jsou ale daleko tvrdší kroky.

Maďar v rozhovoru popisuje svoje zkušenosti z jednání s premiérem Babišem. Říká, že je jako uragán, jeho názoroví oponenti prý často nedostanou ani příležitost promluvit. Jsou tu ale taky lidé, kteří s ním jednat umí, pak se stanou třeba vicepremiéry, dodává s úsměvem epidemiolog.

Kde chybovala a chybuje vláda? A proč se to stále děje? Jak se Rastislav Maďar dívá na výroky ministra Blatného a jeho náměstka profesora Černého? Co Česku hrozí pro další týdny a měsíce? A proč je teď řešení jen tvrdý lockdown? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>