Video placeholde

Nerudová: Nouzový stav krizi neřeší, musíme přestat kupit zákazy a lidi motivovat, je to o zodpovědnosti všech

Ke krizi zdravotnické a ekonomické jsme si způsobili ještě krizi důvěry, je to smrtící koktejl, říká rektorka Mendelovy univerzity a ekonomka Danuše Nerudová. Nouzový stav podle ní není řešením krize, je třeba pracovat na důvěře, zodpovědnosti lidí a dostatečných kompenzacích. To, co teď stát nabízí, je podle Nerudové naprosto nedostatečné.

Ministerstvo zdravotnictví nástroje má, pokud vyvine dostatečné úsilí, tak se v pondělí nestane nic, popisuje Nerudová. Konec nouzového stavu je podle ní spojován s naprostou apokalypsou, ale sám o sobě pandemii nevyřeší. Řešením je individuální zodpovědnost každého z nás. Chybí ale důvěra, a to z obou stran. Lidé neznají cíl, jsou frustrovaní a na konci svých sil. Kladou si otázky, třeba ohledně očkování, na které si zaslouží odpovědi.

Cesta zákazů nefungovala, musíme začít motivovat, tvrdí Nerudová. Motivovat lidi, aby se nechávali trasovat, testovat a vyplácet dostatečné kompenzace. Situace je kritická a je třeba změnit směr, včerejší neprodloužení nouzového stavu přitom může být i pozitivním impulzem. Podle Nerudové je třeba přestat s cestou kupení dalších zákazů, které se míjí účinkem a nedávají smysl.

Nerudová zdůrazňuje důležitost 100% nemocenské pro lidi v karanténě a nakoupení testů pro samotestování. Je klíčové testy co nejvíc zpřístupnit, podobně jako v Rakousku a občanům se musí dát důvěra. Taky je třeba nastavit testovací podmínky pro průmysl, podobně jako pro školství. Podle Nerudové není rozdíl mezi lidmi v pracovním kolektivu a ve školních lavicích.

Jsem za to velmi ráda, ale proč se to týká jen zaměstnanců, a ne OSVČ, říká Nerudová o 370korunovém příspěvku v rámci dne v karanténě. 1000 korun za den podle ekonomky živnostníkům často nepokryje ani fixní náklady. Zmiňuje, že míření vládních programů pomoci podnikatelům na náklady na zaměstnance je špatně. Potřebujeme prý jeden páteřní program, který bude kompenzovat buď náklady, nebo tržby, a to všem bez rozdílu.

Proč jsou kompenzační programy vlády stále nedostatečné a kde je problém největší? Jaké strukturální škody hrozí české ekonomice? Věří Danuše Nerudová, že důchodová reforma, jejíž je spoluautorkou, bude někdy schválena? A co se stane, pokud schválena nebude? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>