Video placeholde

Lékař Balík: 3 miliony lidí mají imunitu a pětina testů je falešně pozitivní, je třeba rozumně rozvolnit, jsme na dně

Nejsme společnost, kterou by bylo možné zavřít a zlikvidovat. Je třeba rozumně rozvolnit, třeba otevřít školy, říká Martin Balík, vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Nemocnice v Česku podle něj epidemii zvládají, i když na hraně kapacit.

Balík odmítá, že by situaci hodnotil jen z pohledu svého pracoviště. Tvrdí, že o ní má větší přehled, než řada jiných lidí, kteří se k ní vyjadřují. Katastrofické scénáře se podle něj nenaplnily, i když na přelomu roku už byla situace i v jeho nemocnici na hraně. Zároveň ale přebírají pacienty třeba z přeplněného Chebu. Právě sdílením kapacit jde prý zatížení nemocnic částečně řešit.

Nejsem tak mediálně zdatný a stále se učím, říká k některým svým kritizovaným výrokům Balík. Jeho slova o „vrcholu epidemie“, za které byl ostře kritizován, prý byla myšlena jinak, než jak vyzněla. Na vrcholu zatížení jede prakticky nonstop od září.

Cesta dopředu je teď podle Balíka v nalezení kompromisu, s jehož pomocí dojdeme do fáze, kdy bude proočkovaná dostatečná část populace. Říká, že až 3,5 milionu lidí teď má podle odhadů nějakou formu imunity, proto by mělo stačit vakcinovat další 3,5 milionu. Připouští, že jsou lidé, kterým se protilátky nevytvoří a popisuje, proč to podle něj nemusí být problém.

Jsme už na úplném dně, míní Balík o současném stavu české společnosti. Je podle něj třeba rozumně rozvolnit, zejména otevřít školy. Trvá na tom, že pro jejich zavření chybí data. O diagnostice viru prý víme víc, ale třeba pětina PCR testů je podle Balíka falešně pozitivních. V rozhovoru několikrát opakuje, že pozitivita neznamená nemoc. Zároveň ale dodává, že souhlasí se strategií marginalizace viru.

Jakou roli budou hrát v boji s koronavirem nové léky? Jaká je teď situace v nemocnicích v Česku? Proč chybí některá data a jak je Martin Balík nahrazuje? A jak se dívá na kritiku, kterou za svá slova někdy dostává?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>