Video placeholde

Lékař Válek: Nouzový stav nefunguje, utahování šroubů je cesta bolševika, je třeba otevřít školy. Blatný mě zklamal

 Vláda podle mých informací měla možnost přikoupit další vakcíny od firmy AstraZeneca navíc a odmítla to, půjdu po tom jako pitbul, říká lékař a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek. Prodloužení nouzového stavu už nepodpoří, vládě je prý na nic a nefunguje. Poslanec argumentuje pro otevření škol a efektivnější opatření, než jsou ta, která teď platí. Nechápe, proč ministr Blatný, kterého osobně zná, šel do funkce ministra. Svým působením Blatný Válka zklamal.

Vyvádět poslance Volného a Bojka, kteří v sále neměli roušky, byla hloupost, říká Válek. Sněmovna podle něj bude jednat o tom, jak problém s oběma poslanci řešit systémově, nabízí se prý například vypínat přenos ze sálu ve chvíli, když budou mluvit. Válek tvrdí, že oběma mužům jde jen o pozornost, jsou neslušní a bezohlední, svým chováním přitom ohrožují hlavně sebe.

Válek míní, že nouzový stav by měl skončit. Vláda už ho podle něj nepotřebuje a opatření navíc není schopná vymáhat a jen utahuje šrouby. Místo toho je třeba dát lidem zdarma FFP2 respirátory a umožnit jim dělat si doma zdarma antigenní testy, odběrem ze slin nebo stěrem z nosu. To přitom ministr zdravotnictví Blatný odmítá. Vysvětlování a přesvědčování lidí je podle Válka lepší cesta než příkazy a šikana. Utahování šroubů je cesta bolševika, dodává.

Lékař argumentuje pro otevření škol, zejména na prvním stupni. Stále prý chybí data, která by dokazovala, že je jejich otevření nebezpečné. Válek je prý požaduje od března a opačné teoretické argumenty odmítá. Zároveň tvrdí, že pokud by skončil nouzový stav, můžou opatření vyhlásit krajské hygienické stanice. Navíc by prý šlo o opatření efektivnější. Hlas hygieniků je podle Válka málo slyšet.

Je tu možnost doobjednat vakcínu od firmy AstraZeneca, je na trhu a já mám informace, že ji vláda odmítla, upozorňuje Válek. Neobjednali jsme ji podle něj do maximální možné výše, kterou předjednala EU. Další dávky by tu navíc mohly být velmi rychle. Podle Válka teď sice stát rychle očkovat nezvládá, kraje by to ale zvládly. Poslanec zároveň říká, že ruská vakcína Sputnik V by pro Česko byla přijatelná, jen pokud by prošla schvalovacím procesem EMA. Nemá pochybnosti o ruských vědcích, má je ale o úřadech a schopnosti státu udržet kvalitu v dlouhodobé výrobě.

Čím zklamal ministr Blatný Vlastimila Válka v roli ministra? Proč by teď bylo správné neprodloužit nouzový stav? V čem by pomohlo dát lidem zdarma respirátory a testy? Jaký smysl má snaha premiéra Babiše získat vakcínu Sputnik V? A jak se k epidemii postavit v dalších týdnech a měsících?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>