Video placeholde

Flegr: Podcenil jsem pohřebnictví v Česku, teď kolaps odvrátí jen zázrak. Je tu ale i cesta, jak hned otevřít školy

Musíme dělat milion PCR testů denně, to je cesta, jak hned otevřít školy a brzy vrátit život do normálu, říká evoluční biolog profesor Jaroslav Flegr. Není to podle něj složité ani drahé a možnosti, jak to udělat, tu jsou. Lidé z ministerstva zdravotnictví se ale prý rozhodli, že Česko promoří, a vše tomu přizpůsobili. Podle Flegra jsou nákupy antigenních testů malá domů, na které má někdo vydělat, a měla by je řešit policie.

Podcenil jsem schopnosti českého pohřebnictví, říká Jaroslav Flegr ke svým dřívějším slovům o nevyhnutelnosti mrazáků na mrtvoly v ulicích. Umíralo se tak, jak prý čekal, ale česká krematoria na to byla připravená. Mrazáky se sice objevily, ale právě jen u nich. Teď se podle Flegra zdá být italský scénář pro Česko nevyhnutelný.

Musí přijít skutečně tvrdý lockdown, ministr Blatný se asi zbláznil, reaguje na slova ministra zdravotnictví o odloženém zpřísňování opatření Flegr. Úplná uzávěra, včetně omezení průmyslu, je podle něj jen zastavení krvácení, pak ale musí přijít další kroky. Je třeba rozjet skutečné trasování, teď tu je prý jen parodie na trasování, a taky začít opravdu masivně testovat.

Právě PCR testy jsou podle Flegra klíčové pro boj Česka s pandemií. Kritizuje plán na zavedení antigenních testů, které jsou podle něj extrémně nepřesné, dokazuje to na číslech z Rakouska. Tvrdí, že za nákupem antigenních testů je malá domů a byznys pro někoho, kdo na tom chce vydělat. Zvýšit PCR kapacity tak, aby se testoval 1 milion lidí denně, by podle něj nebyl problém. Speciální kontejnery by mohly být před firmami a fabrikami.

Od kolapsu zdravotnictví nás dělí jen dny, možná ale znovu přijde zázrak, míní Flegr. Mluví o teplém počasí, které kdyby vydrželo, mohlo by virus zbrzdit. Flegr zároveň říká, že je třeba opatření vymáhat a přísněji trestat jejich porušování. Stát, který na tohle rezignuje, je podle něj občanům k ničemu.

Co čeká Česko v dalších týdnech a měsících? Proč nejdeme cestou masivního testování a trasování? Jak se mutace viru přizpůsobují počasí? A v čem by nám teď mohla pomoct příroda?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>