Video placeholde

Poslankyně přirovnala homosexuály k zoofilům a pedofilům, homofobové jsou i ve sněmovně, říká Chalupová

Režisérka Barbora Chalupová má za sebou úspěšný dokument  V síti, který získal Českého lva a rozpoutal společenskou debatu o zneužívání dětí na internetu. Teď chystá Zákon lásky, který se bude věnovat (ne)schvalování manželství pro všechny v Česku. Sledovala víc než 3 roky snahy lidí z obou názorových táborů, tedy pro i proti, a taky jednání politiků a veřejnou debatu. Na film vybírá peníze v kampani na Hithitu, aby ho mohla mimo jiné taky distribuovat do zemí, kde je podobné téma tabu.

Jedna poslankyně přirovnala homosexuály k zoofilům a pedofilům, popisuje natáčení dokumentu Chalupová. Nechce zatím prozradit, o koho šlo, prý to uvidíme v dokumentu. Zákonodárci o předloze znovu jednali minulý čtvrtek, věnovali se jí 4 minuty. Chalupová říká, že nečekala, že by se o něm hlasovalo, prý se to do konce volebního období nestane, což je pro ni na celé věci nejhorší. Poslanci se bojí ve sněmovně vyjádřit názor.

Díky tomu, že v tom tématu nejsem sama zainteresovaná, jsem si mohla zachovat nadhled a humor, míní Chalupová. Z celé věci se postupem času podle ní stala spíš tragikomedie. Pro Chalupovou je klíčové srovnání pravidel, tedy aby homosexuálové měli stejná práva jako heterosexuální páry. Upozorňuje, že ani po desítkách let péče nemají stejná práva k dětem.

Chalupová se chce věnovat i hranému filmu, připravuje rodinný film na příští rok. Říká, že v Česku chybí snímky, na které by mohla jít celá rodina s dětmi. S dopady a úspěchy filmu V síti je spokojená. Doufá přitom, že se ještě dostane víc mezi děti a bude sloužit ve školách jako edukativní materiál. Jeden z mužů, kteří ve filmu dívky obtěžují, by se podle ní ještě mohl dočkat nepodmíněného trestu vězení. Našla se u něj totiž i dětská pornografie. Chalupová zároveň říká, že měla při tvorbě dokumentu právo veta a „brzdila“ svého kolegu Víta Klusáka.

Jak se Barbora Chalupová dívá zpětně na náročné natáčení i zpracovávání filmu V síti? Co bylo pro ni nejtěžší? Kde je hranice, za kterou už je dokument manipulativní? Proč se nedaří prosadit manželství pro všechny? A může se to změnit?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>