Video placeholde

Hausenblas: Málem jsem se zabil v autě a kvůli homosexualitě odešel z domova, chci děti, bude to stát miliony

Do 13 let vybudujeme síť vysokorychlostních vlaků, propojíme celé Česko, říká podnikatel, politik, filantrop a náměstek ústeckého primátora Martin Hausenblas. Je to prý úplně reálné, stavět se může začít za tři roky. V rozhovoru popisuje svoje plány, krkolomné začátky i důležitost vůle jít za úspěchem. Jeho firmy krize kolem covidu využily, byla pro ně požehnáním. Část peněz dává na charitu a stále věří, že s Lidé PRO sežene 500 tisíc podpisů.

Kvůli homosexualitě jsem odešel z rodiny, rodiče to nechápali, popisuje svůj příběh Martin Hausenblas. Pak poprvé zkrachoval, žil pět let v pronajaté záchytce, znovu si půjčil na další byznys, mimo jiné i od rodiny své i svého přítele a jel nadoraz. Pak se málem zabil v autě a svůj život změnil. Od 35 let je v „důchodu“, své firmy nechává řídit jiné. Na jejich úspěchy je přitom zjevně pyšný. Mluví o posunech ve firmě Liftago, ze které se stala inovativní doručovací služba.

Hausenblas prosazuje manželství pro homosexuály, svého přítele si chce vzít za manžela. Říká, že tu je velká nerovnost, že se registrují pračky, ne lidé. Přes 20 let chce děti, jeho život je prý bez nich prázdný, proto půjde cestou, která zatím není v Česku legální. Ve Spojených státech využije asistované reprodukce, bude to prý stát nejméně 5 milionů. Hausenblas upozorňuje na nespravedlnost systému a zároveň odmítá argumentaci podporou „tradiční rodiny“.

Část lidí žije v bídě, 40 procent Čechů se za komunismu mělo stejně jako teď, nebo i lépe, tvrdí Hausenblas. I proto se snaží znovu uspět v celostátní politice. Je třeba postarat se i o tu méně úspěšnou polovinu společnosti, jinak nám hrozí velké problémy. Chce třeba zastavit všechny exekuce s datem vzniku před rokem 2016. Věří, že s Lidé PRO skutečně seženou 500 tisíc podpisů, i když jim ještě většina chybí. Jinak do toho prý opravdu nepůjdou.

Peníze jsou moc, nejsou štěstí, popisuje Hausenblas. V určitou chvíli si prý člověk řekne, že už víc nepotřebuje a vlastně ani nechce. Že víc věcí znamená víc starostí. Jeho přístup se v průběhu let měnil, má za sebou třeba pouť Saharou, na které si uvědomil, že se chce věnovat udržitelnosti. Říká, že teď chce sloužit lidem.

Jak se dívá Martin Hausenblas na roli peněz a důležitost úspěchu v životě? Jak se posunují jeho hodnoty a na čem mu záleží? Proč je pro něj manželství tak důležité a proč chce děti? Jak chce za 13 let postavit vysokorychlostní vlakovou trať? A proč by podle něj měli všichni podnikatelé aspoň jednou zkrachovat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>