Video placeholde

Minář: Díky za nakládačku, udělali jsme chybu. Pro manželství gayů bych hlasoval, jsme připraveni i na vládnutí

Start nového hnutí bývalého šéfa Milionu chvilek Mikuláše Mináře Lidé PRO se setkal s ostrou kritikou. Minář přiznává, že s kolegy udělali chybu a děkuje za “velkou nakládačku”. Za frázemi v programu jsou prý pevné ideje, nevoliče teď navíc nikdo jiný oslovit nedokáže a ani se o to nikdo nepokouší. Hnutí je připravené na účast ve vládě i opozici.

Otázku manželství homosexuálních páru občany rozhodovat nenecháme, ale je třeba vnímat názory obou stran, sám bych hlasoval pro, říká Minář. Tvrdí, že jeho hnutí bude vycházet z hodnotových a ideových kořenů, které názory občanů nezmění. Podobně není ve hře ani například otázka odchodu Česka z EU.

Příkladem přístupu hnutí k zásadním problémům může být rušení superhrubé mzdy. Minář je pro její zrušení, snížení odvodů státu a zároveň zvýšení přímého zdanění práce. Výpadek příjmů by pak nahradil třeba vyšším zdaněním nemovitostí. Detaily už by ale měli doladit experti. Lidé PRO jich teď mají asi 15 a hledají další. Ne všechny ale můžou odtajnit, někteří totiž radí i jinde.

Minář odmítá, že by jeho hnutí bylo “prázdnou nádobou”. Chce jít mezi lidi v regionech, naslouchat jim a řídit se i tím, co je trápí. To bude podle něj i cesta k oslovení voličů a nevoličů Andreje Babiše. Jde jim prý o kompetenci a respekt. Navíc Minář tvrdí, že opoziční strany tyto voliče získat ani nezkoušejí.

Mohli bychom sedět na zadku a nedělat nic, i jen pokusit se o něco je ale lepší, tvrdí Minář. Je připraven na případnou účast na vládě, ale i roli opozice. Pokud nezíská dostatek podpisů, podpoří demokratické strany. Mezi podpisy jsou zatím i ty zřejmě falešné, třeba předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nebo poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. Minář je chce kontaktovat a slibuje pročištění podpisů.

Kdo bude kandidovat za hnutí Lidé PRO? Proč se druhý muž hnutí David Ondráčka skutečně nestal Babišovým ministrem vnitra? Jak si hnutí pohlídá, aby se do jeho týmu dostali správní lidé? A jaké jsou ideje, ze kterých Minář vychází?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>