Video placeholde

Nouzový stav už nepotřebujeme, stejně jako část zákazů, covid bych zvládl lépe než Babiš, říká Petr Fiala

ODS už nepodpoří žádné prodloužení nouzového stavu. Podle předsedy ODS Petra Fialy už to není potřeba. Fiala říká, že vláda možná nebude schopná lidi ochránit před případnou třetí vlnou pandemie. Zároveň dál argumentuje pro zrušení superhrubé mzdy, i když přiznává, že úspory, které ODS navrhuje, zřejmě neprojdou a že ve výsledku si víc polepší bohatší.

Fiala míní, že on by se v rámci boje s epidemií koronaviru choval zodpovědněji než Andrej Babiš. Naslouchal by expertům a celkově by to zvládl lépe. V srpnu, kdy byl proti plošnému zavedení roušek, prý jen vycházel ze stejných dat, jako občané. Vláda má přitom vědět víc. Fiala upozorňuje, že vláda teď není výrazně připravenější, zejména co se trasování a testování týče. Chce od ní slyšet, k čemu přesně potřebuje nouzový stav. Sám přitom nevěří, že jeho prodloužení je třeba. Ne všechny zákazy s ním spojené totiž mají smysl.

Jde o peníze lidí, které jim chceme vrátit, říká Fiala o zrušení superhrubé mzdy a nastavení daně na 15, respektive 23 %. Tvrdí, že Babiš hlasoval pro návrh ODS, ne naopak, a dluh, který vznikne, není podstatný. ODS navrhuje úspory ve výdajích, které by ho zmírnily, Fiala ale přiznává, že sněmovnou asi neprojdou.

Předseda ODS zároveň souhlasí, že i když se daňová sazba změní všem stejně, ve výsledku si polepší víc bohatší. I kdyby peníze spořili, není to prý problém. Ví lépe, jak s nimi naložit, na rozdíl od státu. Fiala slibuje, že ze Senátu se vrátí návrh, který bude počítat s kompenzacemi pro obce a kraje, nejméně má jít o polovinu částky, o kterou přijdou. I kdyby prezident Zeman zákon vetoval, mohl by platit od ledna, věří Fiala.

V čem teď chybuje vláda? Proč si je Petr Fiala jistý, že by to dělal lépe? Má se hlasovat o důvěře vládě? A je správné zadlužit stát kvůli snížení daní?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>