Video placeholde

Prymula o svém konci: Vypadalo to připraveně, možná mě sledovali. K Blatnému nechci, budu radit Babišovi

Do žádného týmu ministerstva zdravotnictví nechci, odmítl jsem to. Nechci být podepsaný pod něčím, s čím nesouhlasím, říká epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Rozvolňování je podle něj příliš rychlé a hrozí další výrazný růst nakažených už před Vánocemi. V otevřeném rozhovoru prozradil nové skutečnosti ke schůzce ve vyšehradské kapitule a taky svoji údajně jedinou velkou chybu za posledních 7 měsíců. Teď bude poradcem premiéra Babiše pro zdravotnictví a taky bude radit prezidentu Zemanovi.

Od premiéra Babiše to bylo nekorektní, říká o tlaku na své odvolání Roman Prymula. Za ještě horší má vyjádření vicepremiéra Hamáčka, který prý sám roušky často nenosil, a tak nařízení porušoval. Za zveřejněním svých fotek a vším, co se dělo potom, vidí tak trochu připravený plán. V rozhovoru popisuje, jak celou situaci probíral s prezidentem

Prymula prozrazuje, že ve vyšehradské kapitule bylo celkem osm lidí. Vedle Jaroslava Faltýnka, jeho přítele, galeristy Třeštíka a ředitele ostravské fakultní nemocnice Havrlanta taky třeba zástupce jedné pojišťovací společnosti. Jednalo se tam před jeho příchodem od odpoledne a exministr souhlasí, že to musí znít podivně. Taky přiznává, že to, že šel do prostor restaurace, byla chyba nejen politická.

Prymula se odmítá znovu výrazněji zapojit do řízení epidemie a stát se členem jednoho z týmů ministra zdravotnictví Blatného. Nesouhlasí totiž s rychlostí rozvolňování a odklonem od pravidel, která nastavil. Nekritizuje prý proto, aby se mstil, ale jde mu o jeho odkaz a zvládnutí epidemie.

Měnit už teď pravidla tabulky PES je úplně špatně, říká Prymula. Reaguje tak na snahu mimo jiné vicepremiéra Havlíčka o úpravu pravidel pro obchody. Pokud dojde k příliš rychlému rozvolnění, třeba sestoupení na 3. stupeň tabulky PES už na přelomu listopadu a prosince, může přijít další výraznější růst epidemie už v prosinci.

Je to moje jediná velká chyba, říká Prymula o pevném stanovení návratu žáků do škol 2. listopadu a slovech o „výbuchu jaderné elektrárny“. Jinak prý o žádných svých chybách neví. Jeho předpovědi, včetně výroku o 2 roky „zavřených hranicích“, se navíc podle něj plní.

Vakcíny, o kterých se v posledním týdnu vynořují nové optimistické informace prakticky každý den, jsou podle Prymuly naděje, ale jsou tu i otazníky. Vysoká účinnost nad 90 % je prý překvapivá, zároveň jich zřejmě nebude v první polovině příštího roku dost. Věří ale, že zájem o očkování bude vyšší, než se teď zdá. I kvůli tomu, že očkovaní lidé by mohli mít výhody například při cestování nebo dodržování jiných opatření.

Proč by teď Roman Prymula nerozvolňoval, i když výrazně kleslo reprodukční číslo, které bylo i jeho původním cílem? Proč je znovuotevření škol i 1. a 2. tříd chyba? Jak argumentuje pro nebezpečnost přenosu ve školách? Proč se nechce zapojit do dění na ministerstvu zdravotnictví? A jak si teď bude vydělávat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>