Video placeholde

Ptáček: Potřebujeme hned nového lídra, dopady covidu budou na desítky let, nejlepší vakcína je teď procházka

Na jaře jsem byl optimista, teď už tolik nejsem, pod tlakem odpadají už i nejsilnější lidé, říká profesor Radek Ptáček, psycholog z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Situace je teď pro lidi nesrovnatelně těžší. Česko podle něj nutně potřebuje důvěryhodného lídra. Lidem chybí perspektiva, výhled na příští týdny a měsíce, což je zcela zásadní. My můžeme něco dělat pro své zdraví, podle Ptáčka je teď nejlepší vakcinace půlhodinová procházka, ale nedostatky ve vedení ze strany státu to nenahradí.

Odmítání a popření nebezpečnosti epidemie jsou přirozené, můžou za to ale politici sami, tvrdí Ptáček. Je podle něj zvrácené a nekoncepční, že si jsou schopni během jednoho dne naprosto odporovat. A má to fatální dopady. Chybí tu konsensuální osobnost, jeden člověk, který by byl autoritou a kterému by lidé věřili. Nikdo takový tu není a to je klíčový problém. Dezinformace a různé expertní názory, někdy chybné, tu byly vždy. Politici si musí uvědomit, že chování národa je vždy důsledkem politických rozhodnutí, zdůrazňuje Ptáček.

Dopady na lidi budou dlouhodobé, může jít o roky i desetiletí. Už teď vidíme trojnásobný nárůst v počtu duševních nemocí, říká Ptáček. Tlak cítí všichni, ať už jsou na jakékoliv straně pohledu na covid-19. Ptáček se věnuje práci s lékaři, kterým podle něj v Česku chybí základní podpora, aby se se situací dobře vyrovnali. V rozhovoru popisuje, jaké dopady na ně současná situace má a co se s tím dá dělat. Situace nicméně může vést k růstu cynismu u některých z nich, nakonec jim budou lidské životy lhostejné.

Lidé se s dopady epidemie můžou prát roky i celý život, už i nejsilnější jedinci podléhají, popisuje Ptáček. Jde o složitost situace bez vize lepších zítřků. Dochází mu optimismus. V rozhovoru radí, co můžeme všichni dělat pro své psychické i fyzické zdraví. Procházet se, kvalitně jíst. Imunitu snižuje i dlouhodobá zátěž a negativní pohled na svět. Teď přitom dojíždíme na to, že jsme fyzické i psychické zdraví dlouhé roky zanedbávali.

Jsou podle Radka Ptáčka horší psychické a existenciální dopady covidu-19 než ty zdravotní? V čem je vina politiků a co by změnila nová osobnost, které by lidé věřili? Proč má pochopení pro lidi, kteří teď demonstrují? A jak změní pandemie naši společnost?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>