Video placeholde

Šéfkuchař Ondřej Slanina: Restaurací je zbytečně moc. Vláda se k nám chová, jako bychom byli nesvéprávní

Buď jsme nesvéprávní, nebo se k nám chovají, jako bychom byli nesvéprávní, říká šéfkuchař a restauratér Ondřej Slanina, známý také z pořadu Kluci v akci. Klíčová by teď podle něj měla být zodpovědnost nás všech, ne zákazy a zavírání podniků. Nošení roušek a respirátorů, dodržování rozestupů a hygiena, případně přístup k rizikovým skupinám obyvatel, včetně vlastních příbuzných.

Slanina zdůrazňuje, že v žádném případě nechce své restaurace zavřít, dokud to tedy půjde. Jde mu hlavně o to, aby jeho zaměstnanci měli co dělat. Z jeho zkušenosti se po jarním lockdownu lidem, kteří nepracovali, zpátky do práce moc nechtělo. Nechce pouštět to, co budoval 12 let, i když ve ztrátě je od začátku pandemie i přes celé léto.

Slanina přiznává, že restaurací a hospod je v Česku zbytečně moc a že některé skončí a mezi nimi i ty kvalitní. Je vděčný za finanční pomoc státu, ale zároveň kritizuje to, jak stát opatření komunikuje a vysvětluje. Z jeho pohledu je nejdůležitější osobní zodpovědnost každého, tedy dodržování pravidla 3R a opatrnosti v běžném životě, včetně třeba navštěvování hromadných akcí.

Naše generace se nikdy nemusela omezovat a u mladších je to ještě horší, říká Slanina. Proto jim prý teď tak vadí, že se jejich možnosti zužují. Říká, že to je mimo jiné o výchově, ne o příkazech ze strany státu. Zmiňuje taky svoji zkušenost se staršími lidmi, kteří radši půjdou mezi lidi a budou riskovat nákazu, než by zůstali doma.

Proč je restaurací v Česku moc a které koronavirovou krizi nepřežijí? Změnil se nějak styl, kterým Slanina pro své hosty vaří? Chybí lidem v Česku osobní zodpovědnost? A proč je pro něj tak důležité, aby jeho zaměstnanci dál pracovali?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>