Video placeholde

Vládě a jejím slibům už nevěřím, jsme na hraně likvidace, bude to každý za sebe, říká restauratér Horešovský

Nevěřím vládním slibům, celé jaro bylo o slibech a nezafungovalo vůbec nic, říká restauratér Jan Horešovský. Čekal, že přijdou další tvrdá opatření, a připravoval se, přesto neví, jak dlouho přežije. Říká, že restaurace a bary už nikdy nebudou stejné, že se jejich byznys změní. Vlna solidarity, třeba že by restaurace vařily pro nemocnice, se už teď podle něj opakovat nebude. Bude to spíš každý za sebe. Sám už musel jeden ze svých podniků zavřít.

Horešovský se snaží nové realitě přizpůsobit. Svým zákazníkům nabízí nové služby a spoléhá na to, že ti věrní mu zůstanou i v dalších týdnech. Říká, že změnit a přizpůsobit se bude muset celá gastro scéna, protože do situace před covidem už se naše společnost asi nevrátí. Půjde o inovace, přístup k zákazníkům a nové produkty.

Restauratér nevěří vládě a jejím slibům, tvrdí, že si spíš budou muset pomoct sami. Nepomůžou mu ani úlevy na odvodech a náhrada mezd, protože část zaměstnanců už stejně musel propustit. Podobně je to i s daněmi, zisk totiž nemá. To, co by pomohlo, jsou prostě peníze, tedy náhrada části tržeb.

Premiér jezdí na Krétu, nejde do karantény, když má, ceremoniál na Hradě se koná. To je chování, které vylučuje, aby lidé vládě věřili, míní Horešovský. Kritizuje vládní komunikaci a chaotická opatření, to je podle něj hlavní část problému, který Česko má. I proto lidé nedodržují opatření a snaží se je obcházet. Pozitivně ale hodnotí včerejší projev ministra Prymuly.

Jak dopadnou vládní opatření na restaurace a bary? Kolik jich končí a jak se jejich byznys změní? Proč už Jan Horešovský nevěří, že mu vláda dokáže pomoct? A čeká, že se věci příští rok zlepší?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>