Video placeholde

Lidi jsou nemorální, podvádějí OSVČ i moji zaměstnanci, na majetku mi díky víře nezáleží, říká miliardář Štěpánek

Koronavirová krize musela přijít, ten růst byl neudržitelný, říká jeden z nejúspěšnějších českých podnikatelů a filantrop Kvido Štěpánek. Se svými zaměstnanci se dělí o zisk, celkově jde u každého o milion korun. Jeho firma si nebere úvěry a sám je zásadně proti dotacím, které podle něj pokřivují trh. Vadí mu Čína a její politika, komunisté a věří v něco jako znovuzrození člověka.

Štěpánek upozorňuje na morální úpadek lidí. Vidí ho mezi svými zaměstnanci, kteří podvádějí s neschopenkami, u OSVČ, kteří podvádějí při žádostech o kompenzace kvůli koronaviru, nebo u dalších podnikatelů. I kvůli tomu byla podle něj krize nevyhnutelná. Covid je ale podle něj mediálně nafouknutý a vláda je populistická. Deficit rozpočtu je pro něj nepřijatelný.

Štěpánek podporuje sebevědomou politiku vůči Číně. Jeho firma dodává součástky do prakticky všech aut na světě a i kvůli jeho názorům může přicházet o byznys. Podle Štěpánka to ale stojí za to. Za komunismu mlčel a teď chce stát na té správné straně. Tvrdí, že správné by bývalo bylo komunistům se postavit. I se zbraní.

Štěpánek popisuje, že ho opozice hodně zklamala. Nevidí v ní lídry nebo konstruktivní řešení a zmiňuje prázdné fráze, které od ní slyší. Svým způsobem tak chápe, proč lidé volí Andreje Babiše. On sám ho jinak ostře kritizuje, ale do politiky nechce. Lidem by totiž říkal pravdu, která by nebyla přijemná. To je patrné i z našeho rozhovoru.

Proč Kvido Štěpánkovi nezáleží na penězích? Jak mu pomáhá jeho víra a v čem je vlastně optimista? Je jeho posedlost prací pozitivní? A proč pomáhá lidem v Česku i v zahraničí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>