Video placeholde

Jana Maláčová: Peníze chybí, kam se podívám, musíme zvýšit daně. Výrok o důchodové „plytké debatě“ byl chyba

 Udělala jsem chybu a poučila se z ní, říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová /ČSSD/. Kritizovaná slova o „plytké a hloupé debatě“ související s tím, kde stát vezme na příspěvek důchodcům, zpátky nebere, ale příště se prý bude vyjadřovat tak, aby její slova nešla vytrhnout z kontextu. V rozhovoru mluví o nespravedlnosti v české společnosti a podle ní nevyhnutelném zvyšování daní.

Ministryně Maláčová připouští, že ze zrušení superhrubé mzdy budou mít víc lidé s vyššími příjmy. Ráda by snížila odvody, což by nejchudším pomohlo víc, ale na to chybí politická shoda. Taky souhlasí, že příspěvek 5 tisíc korun důchodcům je hlavně politické rozhodnutí, přestože roli pro ni hrálo i fungování seniorů během epidemie koronaviru a zvyšování cen.

Maláčová zdůrazňuje, že se za důchody v Česku nedá vyžít a že česká společnost je nespravedlivá. Představuje, jak by podle ní měla vypadat reformu důchodů. Nejdůležitější pro ni ale je zvýšení příjmů státu, zejména z daní. Zmiňuje zdanění velkých firem a bank, které podle ní mají příliš velké zisky. Není přitom jasné, jestli je takový návrh prosaditelný.

Ministryni taky znepokojuje vývoj kolem epidemie koronaviru. Tvrdí, že její ministerstvo nic nepodcenilo. Teď chce prosadit tzv. krizové ošetřovné, které by nebylo časově ohraničené, ve výši 60 % mzdy. Je podle ní třeba, aby ho vláda co nejdřív projednala a aby bylo schválené ve zrychleném legislativní režimu.

Proč levice upadá a co se s tím dá dělat? Co by měla prosazovat ČSSD? Dostane se znovu do sněmovny? Proč je třeba zvýšit daně a jak? V čem je česká společnost nespravedlivá?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>