Video placeholde

Stropnický: Češi si nemohli odpustit dovolenou, jsou rozmazlení. Levice má řešit problémy lidí, ne sňatky gayů

Green new deal, tedy plán Evropské unie, jehož cílem je zelenější Evropa, vlastně podle Matěje Stropnického není opravdu zelený a Evropu jen zadluží. Jsou tam prolobbované věci fosilního průmyslu, míní bývalý předseda Strany zelených a novinář. Kritizuje současnou levici, která podle něj řeší marginálie místo skutečných problémů lidí.

Stropnický upozorňuje, že i jeho přátelé, kteří kritizují létání, si letos neodpustili dovolenou v zahraničí. Část Čechů je podle něj rozmazlená a nedokáže vyjít vstříc rozumným doporučením. Vadí mu taky výjimky, které mají těžařský nebo letecký průmysl. Není podle něj důvod, aby bylo létání tak levné. Sto největších společností prý může za 75 % znečištění.

Levice by se měla zaměřit na nespravedlnosti ve společnosti, třeba na délku pracovní doby, míní Stropnický. Neměla by řešit identitární problémy, například manželství homosexuálních párů a podobně. Tím se podle něj od lidí jen vzdaluje. V souvislosti s tím, že homosexuálové nemůžou darovat krev, mluví o tom, že někdy lidé zbytečně chtějí další práva. Sám žije s partnerem, nemožnost manželství ale jako problém necítí.

Stropnický se názorově posunul po tom, co se odstěhoval z Prahy. Říká, že pražská liberální bublina končí 20 kilometrů za Prahou, kde lidé řeší jiné problémy. Je tím tak trochu sám proti sobě, respektive proti své minulosti. Kritizuje třeba bankovní poplatky a faktickou nemožnost pro vesnické lidi změnit banku.

Jaká jsou řešení pro problémy, které Matěj Stropnický v Česku vidí? Jak se teď dívá na zelenou politiku? Má ta levice, která je podle Stropnického autentická, v Česku místo? A proč se jí de facto nikdo nevěnuje?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>