Video placeholde

Schwarzenberg: Plivali na mě celý život, v politice skončím, je komická. Zeman se vyvinul hůř, než jsem se bál

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 zřejmě příští rok skončí v české politice. Nechce znovu kandidovat do Poslanecké sněmovny a říká, že v politice už budoucnost nemá. TOP 09 je podle něj ve stále lepší kondici a do parlamentu se dostane i bez spojení s dalšími stranami, i když velká koalice demokratických stran by byla lepší. V rozhovoru otevřeně mluví o svém dětství, Václavu Havlovi i Miroslavu Kalouskovi.

Karel Schwarzenberg říká, že ho práce ve sněmovně pořád baví, i když je to už tragikomedie. Přiznává, že na posledních mimořádných zasedáních o rozpočtu nebo koronaviru nebyl přítomen, protože to pro něj nemělo smysl. Premiér Babiš si totiž podle něj s komunisty a dalšími partnery prohlasoval, co chtěl.

TOP 09 pod vedením Markéty Pekarové Adamové posiluje a jde správným směrem, míní Schwarzenberg. Je v lepší kondici než za minulého vedení. Miroslav Kalousek si podle Schwarznebrga škodil zčásti sám. Třeba tím, že je chytřejší než většina ostatních a občas jim to dává najevo. Taky byl ale cílem pomluv, které Schwarzenberg vyjmenovává. Nevidí nebezpečí v tom, že by se s TOP 09 další opoziční strany před volbami nechtěly spojit. Do sněmovny se dostane i sama.

Už v mládí na Karla Schwarzneberga plivali kvůli jeho šlechtickému původu. To se táhne celým jeho životem, na útoky si proto zvykl. A trvá to dodnes. Schwarzenberg tak věděl, že třeba prezidentský souboj s Milošem Zemanem prohraje. Kandidatury ale nelituje, člověk podle něj musí bojovat, i když ví, že jde o boj prohraný.

Proč byl Václav Havel nejlepší prezident světa a skutečně ho Češi ještě docení? Proč by mělo Česko nabídnout azyl obyvatelům Hongkongu? Co je za českým poklonkováním Číně? Jak se projevuje v Evropské unii česká sobeckost a jaké má dopady? Mají Češi špatný vztah k právu? A proč je podle Karla Schwarzenberga Miloš Zeman ještě horší prezident, než se obával?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>