Video placeholde

Xaver Veselý: ČT proti mně hrála hru, jsem jen rekvizita politického boje. Jestli jsem pro ČT ohrožení, zbořme ji

Chci, aby pravda a láska vyhrály nad lží a nenávistí, říká o svém zvolení do Rady ČT moderátor Lubomír Xaver Veselý. Říká, že není člověk žádného z politiků, otevřenou podporu ze strany Václava Klause mladšího ale oceňuje, je to prý nová a lepší politická kultura. Vadí mu fungování některých pořadů, třeba Newsroomu ČT a 168 hodin, a taky netransparentnost hospodaření. V rozhovoru otevřeně popisuje svoji motivaci a členství v Radě ČT jako určitý posun v životě.

Pokud by zvolení jednoho člověka do rady Českou televizi ohrozilo, tak ji zbořme a postavme znovu, reaguje na své kritiky Veselý. Na začátku jeho kandidatury byl spor s pořadem Newsroom ČT, který se prý snaží vytvářet příběhy, což Veselému vadí. Česká televize proti němu rozjela hru, jejíž součástí byla třeba cena Zlatý citron pro „nejhoršího moderátora“.

Pak přišla pomocná ruka od Václava Klause mladšího. Veselý mu dřív v rozhovoru vyjádřil podporu slovy, že „má jeho hlas“. To prý byla velká chyba. Tedy spíš to, že to řekl než politický názor samotný, který může dál platit. Veselý prý teď hodil spory s ČT za hlavu a mstít se nechce. Třeba Newsroom ČT a 168 hodin se mu ale dál nelíbí a možná už nestojí ani za šéfem pořadu Reportéři ČT Markem Wollnerem.

Pro finanční odměnu pro ředitele ČT ruku nezvednu, tvrdí Veselý. Zdůrazňuje, že jako člen Rady ČT nemá na vysílání přímý vliv, zároveň ale přiznává, že třeba přes stížnosti a diskuzi o hospodaření televize či o odměnách pro ředitele se dá leccos změnit. A diskuze je podle něj na místě, stejně jako zveřejnění platů zaměstnanců a obecně ztransparentnění hospodaření. Souhlasí, že ČT teď jedná dle zákona, měla by prý ale dělat víc, například se zbavit začerněných smluv.

Veselého mrzí, že místo jeho práce, které se věnuje 25 let, se teď o něm mluví jako o nebezpečí pro nezávislou veřejnoprávní televizi. Kandidatura za to všechno možná nestála, což se ale ještě ukáže.

Co vadí Xaverovi Veselému na fungování České televize? Jak ho může ovlivnit? Je na místě mluvit o výměně ředitele ČT? Jak se dívá na ostrá slova svého přítele Zdeňka Šarapatky? V čem je poslankyně ODS Miroslava Němcová tragická? A proč je na místě znát platy lidí z ČT?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>