Video placeholde

Aňa Geislerová: Jsem držka a názory si škodím, jednou mě to i rozbrečelo, Olga Havlová mě vrátila ke kouření

Olga byla silná a nezávislá, i proto nevěru Václava Havla tolerovala, říká herečka Aňa Geislerová, která manželku prvního polistopadového prezidenta ztvárňuje v novém filmu Havel. Hodně si o ní načetla, aby se jí co nejvíc přiblížila. V rozhovoru popisuje svůj pohled na vztah Olgy a Václava a otevřeně mluví taky o tom, jak si škodí svými názory na politiku.

Geislerová říká, že za její dočasný návrat ke kouření může právě role Olgy, protože ve filmu má cigaretu v ruce prakticky neustále. To pro ni bylo hodně těžké. Manželky Václava Havla si velmi váží, vždy ho prý podporovala, i v momentech selhání. Jedno z nich, které si Havel hodně vyčítal, je zásadním bodem filmu, za což je Geislerová hodně ráda.

Snímek Havla vykresluje i s jeho chybami, včetně nevěry a jejích dopadů na vztah Václava a Olgy. Podle Geislerové na tom, jak ho měli Havlovi nastavený, není nic špatného. Olga prý vše tolerovala, sama byla hodně nezávislá a zakládala si na tom. Geislerová říká, že vztah k ženám její pohled na prezidenta Havla nijak nezměnil, stále ho adoruje. Jako osobnost podle ní Čechy nerozděluje tak, jak se může zdát.

Jsem držka a komentováním politiky jsem si i uškodila, tvrdí Geislerová. Líčí jeden rozhovor, ve kterém jí bylo řečeno, že právě kvůli jejím názorům může někdo „přijít o grant“ a že by si měla dávat pozor. To, že se podobné věci skutečně dějí, ji rozbrečelo. Říkat nahlas, co si myslí, ale má za něco jako svoji povinnost.

Co motivuje Aňu Geislerovou mluvit o politice? Jakou roli by si teď chtěla zahrát? Proč si myslí, že Václav Havel možná ve skutečnosti není polarizující? Jak těžké bylo hrát Olgu Havlovou a co jí pomohlo? A v čem může být Olga pro dnešní mladé inspirativní?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>