Video placeholde

Vojta Dyk: Havel mě ovlivnil a Tatiana mi změnila život, nepotřebuju ceny a peníze. Mafiánovi bych nehrál

Můj celoživotní sen je být šťastný s dětmi a ten se mi splnil, jsem teď šťastný jako blecha, říká zpěvák a herec Vojta Dyk. Nepotřebuje ceny, důležitější je pro něj mít sám radost ze své práce, třeba z posledního alba DYK. Natáčel ho v New Yorku a zkušenost ze Spojených států ho posadila znovu na zem, i když ho hodně stála. Nálepka komedianta je pro něj čest.

Hodně jsem bagroval a měl pocit, že musím všechno mít, říká o svém životě před lety Dyk. Natáčení, zkoušky, hraní, pak flaška a druhý den to samé. Hodně se ale posunul a může za to i jeho manželka Tatiana, která mu změnila život. Popisuje hledání cesty k jejím dětem z předchozího vztahu, tzv. třetí rodičovství. Bylo to někdy složité.

Tatianě je věnována jedna písnička z nového alba. Pro Dyka bylo důležité nahrát ho mimo Českou republiku a chce s ním taky zkusit prorazit v zahraničí. Říká ale, že už teď se mu investice do cesty do Spojených států vyplatila, hodně mu dala. Dodává přitom, že mu na materiálních věcech tolik nezáleží, důležitější je rodina, Tatiana a třeba cestování. I když jezdí mercedesem.

Úvodní skladba alba je tak trochu věnovaná Václavu Havlovi. Pro Dyka je inspirací, byl podle něj moudrý. Politika je věc, na které mu zjevně záleží, ale vyjadřuje se o ní opatrně. Vnímá, že umělci někdy svoji kritiku politiků přehánějí, sám by ale teď na demonstraci Milionu chvilek vystoupil. Je pro něj důležité dělat malé věci a mluvit i s lidmi, se kterými nesouhlasí. K bojkotu Agrofertu se přitom nepřipojil proto, že nechce přijít o hlas a možnost mluvit k lidem. Třeba právě o tom, co si myslí o premiérovi.

Proč je pro Vojtu Dyka důležité snažit se odložit svůj chytrý telefon? Proč váží slova, když mluví o politice? Co mu nesedí na cenách Thálie, kde jedno ocenění převzal, a proč mu na podobných oceněních obecně moc nezáleží? A jak by vypadala divadelní hra o pořadech TV Barrandov?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>