Video placeholde

Genetik Pačes: Covid do Vánoc nezmizí a nezeslábl, Peková nemá pravdu, epidemie se úplně vymkla kontrole

Koronavirus mutuje relativně málo, zatím se prakticky nezměnil a nezeslábl, říká molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky. Není důvod si myslet, že by covid-19 do Vánoc zmizel, spíš naopak se potvrzuje, že s námi zůstane. Nejsou žádné důkazy ani pro to, že by byl vytvořen uměle. Genetička Soňa Peková v těchto svých tvrzeních nemá pravdu a podle Pačese jsou podobná slova teď nebezpečná.

Pačes říká, že epidemie se v Česku už opravdu vymkla kontrole, nástroje selhaly a vláda teď jen doufá, že nová opatření zaberou. Neví to, protože se na jaře rozvolňovalo příliš rychle, a my netušíme, jaký mají jednotlivá opatření vliv na potlačení epidemie. Navíc kvůli nedostatečnému testování neznáme skutečný počet nakažených, respektive tento počet je nepochybně výrazně větší. Na případný lockdown možná bude muset dojít.

Problém pro rozšiřování epidemie jsou superpřenašeči, kterých je kvůli rozšiřování epidemie a nedostatečnému trasování v populaci potenciálně stále víc. Pačes tvrdí, že virus od začátku epidemie své vlastnosti příliš nezměnil. Nezmenšuje se podle něj mortalita ani infekčnost, přestože oběma ukazateli řada lékařů a vědců argumentuje.

Podle Pačese nejsou žádné vědecké důkazy pro tvrzení, že covid-19 není z přírody. Případné patenty, které zmiňuje Soňa Peková, pro něj argumentem nejsou. V rozhovoru detailně popisuje, co všechno o jeho původu víme, a to i desítky let zpět. Zároveň ale připouští, že možné je leccos, třeba i únik z laboratoře.

Proč je pro vědce těžké vyvracet konspirační teorie o koronaviru? Kolikrát už koronavirus zmutoval? Proč Jan Pačes věří, že vakcína bude účinná? A proč nějakou podobnou epidemii vědci čekali a lidstvo si za ni může samo?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>