Video placeholde

Bartoš: Z Babiše mi bylo smutno, do opatření předtím neurvale házel vidle, vláda důvěru pošlapala a zahodila

Dávali jsme vládě v září 28 opatření, která je potřeba udělat, neudělala nic, říká předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Včera jednal s vládou o plánovaných krocích v boji s epidemií, o zavírání škol nebo restaurací tam podle něj nepadlo ani slovo. Chyběla prý i aktuální data, ze kterých vláda vychází, a tak není jasné, jaký účinek budou mít zákazy, které budou platit od zítra.

Podle Bartoše by teď rezignace premiéra nic neřešila. Říká, že mu z tiskové konference vlády bylo smutno, když Andrej Babiš relativizoval umírání s covidem. Uhýbal pohledem a je prý jako Pinocchio, kterému narůstá nos. Vláda omezila počet setkávání lidí, to je podle Bartoše jednoduché, ale už neřeší, kde se jak nemoc šíří, a opatření necílí.

Bartoš zdůrazňuje nutnost pomoci, kterou už měla mít vláda připravenou. Premiér Babiš říká, že nějaké návrhy představí v pátek, to je ale podle Bartoše pozdě, protože lidem jde o živobytí už teď. Piráti jsou připravení vládě pomoct a jednat s ní, sami mají návrhy, kudy jít.

Piráti se chtějí podílet na sestavování příští vlády. Spolupráce Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí pro sněmovní volby přitom vůbec není jistá. Bartoš říká, že 15. října předloží fóru Pirátů analýzu spojení a možnou formu spolupráce, o které se pak bude hlasovat. Sám spolupráci podporuje a vidí v ní zásadní výhody, ale uznává, že má i své problémy.

Jak by mohla vypadat spolupráce Pirátů a STAN a kde jsou její případné problémy? Jaké chyby udělala vláda? V čem neříká premiér Babiš pravdu? A budou opatření, která včera kabinet představil, lidé dodržovat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>