Video placeholde

Bláha: Babiš vědomě lže, varovali ho opakovaně, hlavní problém byl Adam Vojtěch. Počty mrtvých rostou hrozivě

Zakladatel projektu Hlídač státu Michal Bláha se chce soudit o data o kapacitách nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví i ÚZIS mu je odmítají poskytnout. Jsou přitom klíčová pro zdravotníky, avšak ne všichni k nim zřejmě mají přístup. Bláha tvrdí, že premiér Andrej Babiš vědomě lže, když říká, že nevěděl o hrozícím nárůstu epidemie a scénářích, které můžou přijít. Dodává, že úmrtí na covid rostou exponenciálně a do této situace jsme se dostali proto, že ministrem zdravotnictví byl Adam Vojtěch. Zodpovědnost ale nese premiér.

Podle Bláhy byl premiér na hrozbu druhé vlny upozorňován opakovaně, oficiálně i neoficiálně. Říká, že Babiš chtěl být krátkodobě populární, proto šel například proti zavedení roušek 21. srpna. Bláha v rozhovoru vyjmenovává selhání premiéra Babiše, ale i lidí kolem něj. Ministr zdravotnictví Vojtěch je podle Bláhy jedním z hlavních viníků současného stavu. Zásadní chyby dělal opakovaně.

Problém je hlavně v trasování, na jehož nedostatky byl podle Bláhy Vojtěch několikrát upozorňován, poprvé už v dubnu. Bez funkčního systému testování a trasování nemůže fungovat zbytek systému. Bláha ale zmiňuje, že zásadní roli hrál i šéf ÚZIS profesor Dušek a jeho modely. Navíc ministru Prymulovi neříkal pravdu o tom, jestli jsou data o kapacitách nemocnic dostupná těm, kteří je potřebují.

Bláha doufá, že v jeho sporu o data z nemocnic rozhodne soud co nejdřív. Může tomu pomoct nouzový stav, ale taky předběžné opatření soudu v rámci veřejného zájmu. Říká, že úředníci by měli nést i trestní zodpovědnost za to, že odmítají data zveřejnit.

Kde se staly ty zásadní chyby v boji s pandemií koronaviru? Kdo za to může? V čem lže premiér Babiš a kdo by měl nést za rozhodnutí vlády odpovědnost? A co rozhodne o tom, jestli Česko pandemii zvládne?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>