Video placeholde

Klaus: Covid je nástroj na změnu společnosti, nebojím se a roušku nenosím, lidi si musí utáhnout opasky

Covid je nástroj pro změnu naší společnosti, varuje bývalý prezident Václav Klaus. Je například proti nošení roušek, ale zároveň říká, že nechce nebezpečí bagatelizovat. Upozorňuje na dlouhodobější tendence, které vedou k nástupu „levičáků“. Ty má za zásadní nebezpečí. A tvrdí, že teď si budou muset všichni utáhnout opasky.

Václav Klaus vidí nesrovnalosti v počtech nakažených, nemocných a těch, kteří podle něj mají skutečně zdravotní problémy. Například výzvu několika šéfů JIP k tomu, aby lidé brali nebezpečí víc vážně, příliš neuznává a mluví o svých lékařských zdrojích, které nejmenuje.

Bývalý prezident zdůrazňuje, že dopady epidemie na společnost a ekonomiku budou větší než její samotné zdravotní následky. Popisuje společenské posuny k nesvobodě, kterých se obává. Češi jsou podle něj na ztrátu svobody citlivější kvůli komunistické zkušenosti. Na Západě prý stále nechápou, co i on zažíval. Komunismus pro něj proto nejsou ztracená léta.

Za tím, co nazývá hysterií kolem covidu-19, vidí mimo jiné „levičáky“ a v souvislosti s nimi i tlak na rovnostářství. Právě tendence k příklonu nalevo je teď podle něj nebezpečí, říká, že pácháme sebevraždu. V nedávných krajských volbách podle něj vyhrála „nová levice“, neuznává úspěch opozice a kritizuje její spojování. Trikolóra Klausova syna podle něj nezaznamenala porážku, jen svůj nástup špatně načasovala.

Teď musí přijít utahování opasků, tvrdí exprezident Klaus. Není na místě, aby v krizi rostly třeba platy učitelů, které už navíc podle něj nejsou tak nízké. Rozpočtový deficit je prý katastrofa, která bude mít vážné a dlouhodobé dopady. 

V čem je podle Václava Klause nebezpečí pandemie koronaviru? Jak ohrožuje českou společnost? Jak teď vzpomíná na komunismus a jeho vliv na Česko? Proč mu vadí tlak na rovnost? A jak definuje novou levici?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>