Video placeholde

Prymula: Přijdou další omezení pro akce, za 14 dní můžeme být ještě tvrdší, vyznamenání možná nepřijmu

Byl jsem zlý muž, a proto jsem odešel z ministerstva zdravotnictví, zadostiučinění teď ale necítím, říká nástupce Adama Vojtěcha ve funkci ministra Roman Prymula. Česko podle něj čekají těžké dny a týdny. Chce řešit náhradní lůžkovou kapacitu, která by přišla na řadu po zaplnění nemocnic, což se už v Praze blíží. Další opatření přijdou příští týden, ještě tvrdší možná po vyhodnocení těch stávajících za 14 dní. Vyčerpání kapacity nemocnic je něco, s čím reálně počítá. Někteří lékaři, jako je Roman Šmucler nebo Jan Žaloudík, by podle něj měli mít v médiích méně prostoru.

Roman Prymula řekl, že možná nebude chtít přijmout státní vyznamenání z rukou prezidenta republiky. Pokud by se mu epidemii nepodařilo zvládnout, chtěl by o tom s Milošem Zemanem mluvit. Tvrdí, že rozhodující nebudou zákazy, ale přístup nás všech. V rozhovoru popisuje, jak by mohly být dál omezeny hromadné akce v nejbližších dnech, kde je největší riziko, a jak třeba ohlídat, že se na vnitřních akcích nad 10 lidí skutečně sedí.

Nebezpečně se chovají hlavně mladí lidé, nejhorší je teď přitom situace v Praze. Tam se můžeme brzy dostat i na 1000 nakažených denně a Prymula chce s primátorem řešit opatření specifická pro Prahu. Její uzavření ale podle něj není reálné. Starším lidem doporučuje, aby nechodili na místa s větším výskytem lidí. Pravděpodobnost, že se nakazí, je teď oproti létu asi desetkrát větší.

Testy odhalí jen asi třetinu nakažených, říká Prymula. Rostoucí procento pozitivních testů z celkového počtu testů provedených ukazuje, že testujeme málo. Je to pro Prymulu varovné, nakonec se to ale stejně projeví v nemocnicích, které jsou už teď hlavně v Praze prakticky naplněné. Prymula přiznává, že může dojít k naplnění kapacit a vyčerpání lidských zdrojů, tedy lékařů a sester. Pak by přišla na řadu alternativní místa, třeba lázně, a dobrovolníci a medici.

Ministr taky připouští, že vláda udělala hned několik chyb. Rozvolnění opatření bylo příliš rychlé a příliš velké. Od začátku září taky měli být zavedeny roušky tak, jak to původně navrhoval Adam Vojtěch. Vláda zároveň byla ve svých odhadech vývoje situace příliš optimistická. Vinu Prymula dává ale taky lékařům a expertům, kteří nebezpečnost epidemie snižují a mluví proti rouškám. Třeba Roman Šmucler nebo Jan Žaloudík by podle něj měli mít menší prostor v médiích a svoje vyjadřování přehodnotit.

Jaká další omezení přijdou? Proč jsou nejnebezpečnější hromadné akce a co s nimi? Co by měla vláda v dalším týdnu zakázat? Na jaké scénáře se Prymula připravuje? A proč nemá z toho, že na ministerstvu právě teď začíná, vlastně radost?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>