Video placeholde

Mikuláš Minář jde do politiky: Chci Česko změnit, Babišovi vezmu voliče, opozici se omlouvám

Chtěl jsem vstup do politiky oznámit až po volbách, ale někdo tu informaci vynesl, mluvil jsem o tom třeba s opozičními lídry, říká bývalý šéf spolku Milion chvilek a prakticky jistě i budoucí politik Mikuláš Minář. Vzniká podle něj hnutí, které přivede nové osobnosti a osloví voliče Andreje Babiše i lidi, kteří z různých důvodů už opozici nevěří. Nejde přitom o projekt Jana Čižinského, ale něco úplně nového.

Negativní reakce, které na jeho oznámení přišly, Mináře motivují, stejně jako ty pozitivní. Říká, že je třeba úplně změnit „dynamiku hry“, jen vstup do jedné z opozičních stran nestačí. Věří, že se budou navzájem motivovat a hecovat k lepší nabídce voličům, možná i ke slibovanému spojování. Zároveň se jim omlouvá, nechtěl prý nikoho poškodit před volbami, informaci o jeho plánech ale někdo vynesl do médií. Mohlo jít o někoho právě z opozičního tábora nebo člověka, který ho chtěl prostě poškodit.

Minář zdůrazňuje, že klíčové pro nové hnutí bude přebrat část voličů Andreji Babišovi. Mluví o lidech, kteří ho volí, protože je všechny ostatní strany zklamaly. Má jít až o třetinu elektorátu hnutí ANO. Podle Mináře je ale nepřesvědčí program antibabiš, je třeba nabídnout konkrétní program a ty nejlepší lidi. Jak by právě program měl vypadat, Minář zatím prozradit nechce, podobně nechce zmiňovat ani svoje ideové zakotvení.

K opozičním stranám je Minář kritický, zároveň v nich ale právě teď před volbami vidí jedinou alternativu vládním stranám. Pro sněmovní volby ale musí být nabídka širší. Emotivně mluví o nutnosti změny v Česku a vyzývá lidi, aby jen nefňukali a zapojili se. Nechce přitom jen další „pětiprocentní“ stranu, to by prý dopředu odpískal.

Zradil Mikuláš Minář lidi, kteří chodili na demonstrace Milionu chvilek? Co chce nabídnout voličům Andreje Babiše? Proč nestačí opozice k porážce hnutí ANO? A co ho motivuje do toho všeho jít?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>