Video placeholde

Kvóty na výkaly, sexuální otroctví, zákazy pro ženy. Koreanistka popisuje příběhy skutečných uprchlíků z KLDR

Koreanistka Nina Špitálníková sbírala několik let příběhy uprchlíků z KLDR. Teď je sepisuje do knihy, která vyjde na podzim a kterou chce podpořit prostřednictvím kampaně na Hithitu. Chce v ní ukázat trochu jinou Severní Koreu prostřednictvím každodenního života lidí ze všech vrstev tamní společnosti. Říká přitom, že jí samotné pobyt v KLDR změnit život i pohled na dnešní Česko.

Špitálníková musela příběhy anonymizovat, aby lidi z nich nemohly identifikovat severokorejské úřady. Tresty totiž dopadají na tři generace a zasáhly by i jejich příbuzné. Kvůli bezpečnosti pracuje na separátním notebooku. První příběh nahrála už v roce 2014 a ani nedokáže říct, kolik jich celkem sebrala. V knize se jich objeví 8 až 10.

Popisuje třeba příběh učitelky, která opravdu věřila severokorejské propagandě a tamnímu režimu, ale nucený přesun z hlavního města jí otevřel oči. S ní se bavila i o intimnější věcech, třeba pohledu na sex a antikoncepci. Sex mají podle tamních úřadů brát severokorejci jen jako prostředek pro vytváření rodiny, zároveň ale výrazně roste sexuální průmysl.

Zcela jiný je taky přístup k dětem, které mají svůj život nalajnovaný úřady prakticky od dětství. Dostanou razítko a podle toho je jasné, jaké budou dělat povolání a do jaké vrstvy společnosti budou spadat. Ženy v KLDR nesmí jezdit na kole ani řídit auto, taky ale víc vydělávají v ekonomické šedé zóně a bohatnou.

Špitálníková tvrdí, že příběhy uprchlíků, které se občas objevují v médiích, jsou z absolutní většiny smyšlené. Z KLDR prakticky není možné se dostat bez finančních prostředků. Někdy se tak stane, že lidé uvíznou za hranicemi v Číně. Ženy pak jsou prodávány Číňanům jen za stovky dolarů.

Jak vypadá běžný život Severokorejců? Kde jsou mezi nimi a námi paralely? Skutečně můžete v KLDR najít i hipstery? Jak funguje tamní propaganda a jak mění pohled lidí na život? Co všechno se Nina Špitálníková o běžných Severokorejcích dozvěděla? A proč mají kvóty na výkaly z domů?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>