Video placeholde

Sociolog Prokop: Chudí budou chudší, vláda by se měla bát, nechat epidemii rozjet je dražší než tvrdá opatření

Sociolog Daniel Prokop, zakladatel PAQ Research, sleduje v projektu Život během pandemie dopady koronaviru na českou společnost. Lidé podle něj teď neberou situaci tak vážně jako v březnu. O práci se bojí prakticky stejně, ale chrání se méně. Prokop říká, že opravdové dopady můžou teprve přijít. Zasažená je totiž hlavně šedá ekonomika. Roušky už podle něj lidé z většiny přijali.

Vláda by se měla dopadů pandemie obávat, varuje Prokop. Je podle něj dražší přijímat jen mírná nebo žádná opatření, protože lidi se ve výsledku omezí sami a ekonomika to pocítí často ještě víc. Část pomoci, se kterou přišla, je dobrá a za to zaslouží pochvalu. Zároveň se ale prohlubují rozdíly, chudí z krize vyjdou ještě chudší. Podle Prokopa měla vláda v minulých měsících řešit problém exekucí, které jsou i teď pro lidi velkou zátěží. Kritika nemíří jen na kabinet premiéra Babiše, ale i na opozici.

Epidemie se zatím tak neprojevila v nezaměstnanosti i proto, že o práci přišli lidé z šedé části ekonomiky. Zasáhla taky v průměru víc OSVČ než zaměstnance. Problém je podle Prokopa v nedůvěře mezi vládou a lidmi, ta je přitom oboustranná. Jde třeba o to, jak stát často přistupuje k dávkám jako k něčemu, co je pro lidi, kteří se málo snaží.

Koronavirus krajské volby ovlivní hlavně v účasti. Jestli sebere nějaké preference vládním stranám i pro sněmovní volby, to se teprve ukáže. Teď je podle Prokopa dost možné, že kabinet druhou vlnu pandemie zvládne podobně jako tu první a žádné ztráty nepocítí.

Prohlubuje se sociální nespravedlnost v české společnosti? Jak dopadá epidemie na střední třídu? Proč z ní vyjdou hůř chudší? A z čeho vychází odpor k vládním nařízením a nedůvěra v instituce?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>