Video placeholde

Lékař Balík: Covidem se tu straší, Flégr ale špatně počítá, jsme za vrcholem. Nemocnice to zvládnou

Vrchol už máme za sebou, nemocnice epidemii zvládnou, nehrozí nám žádný italský scénář, říká vedoucí lékař intenzivní péče VFN Martin Balík. Nouzový stav podle něj Česko nepotřebuje, plánovaná opatření jsou ale na místě. Taky je třeba zajistit dostatek léku Remdesivir, který brzy dojde. Srovnání covidu-19 s chřipkou je podle něj férové.

Koronavirus nezmutoval ani nezeslábl, průběh vidíme pořád stejný, stále se k nám ale nedostávají nerizikoví pacienti, říká Balík. Mladí pacienti můžou skončit na JIP, ale nejsou v tom nejhorším stavu. Nemocnicím nehrozí kolaps, kapacita je podle něj dostatečná, a to ještě nedošlo k omezení plánované péče. Má aktuální data z pražských nemocnic.

Podle Balíka v Česku někteří lidé covidem a kolapsem nemocnic strašili. Na mysli má například profesora Flégra a jeho varování před tisícovkami mrtvých. To podle něj nehrozí, předpověď totiž vychází ze špatných počtů. Podle Balíka je inkubační doba koronaviru kratší a už teď jsou v nemocnicích lidé, kteří se nakazili v době nejvyššího růstu.

Balík varuje, že během 10 dnů v Česku dojde lék Remdesivir, a doufá, že ministerstvo zdravotnictví už teď shání další dávky. Půjde o první dodávku, za kterou bude platit stát, do teď vše financovala EU. Podle Balíka je za nedostatkem léku, který se projevil před několika dny, pochybení někoho na ministerstvu. Roman Prymula situaci jen zdědil.

Srovnání covidu-19 s chřipkou je podle Balíka na místě i dnes. Covid je infekčnější a rychleji se šíří, chřipka ale může mít horší průběh a těžší dlouhodobé následky. V rozhovoru právě chřipkou opakovaně argumentuje. Říká, že třeba omezení setkávání je na místě, nesmí ale podle něj znovu dojít k tak tvrdým krokům jako na jaře. Vláda by měla najít kompromis a lidem ho pořádně vysvětlit.

Jak se průběh pandemie podepisuje na českých nemocnicích? Proč nejsou černé scénáře na místě a jsme skutečně z nejhoršího prakticky venku? Proč je nouzový stav zbytečný? Koho teď léčí Martin Balík a proč se nebojí srovnání covidu s chřipkou? A proč je pro další měsíce optimista?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>