Video placeholde
Deník z intenzivky
Deník z intenzivky
Deník z intenzivky
Deník z intenzivky
Deník z intenzivky
17
Fotogalerie

Jurajda: Buď se všichni omezí, nebo to bude jen horší a horší, za 14 dní budou v nemocnicích drastické scény

V těchto dnech a týdnech se rozhoduje o budoucnosti Česka na desítky let, míní profesor Štěpán Jurajda, ekonom z CERGE-EI a člen NERV. Lidi buď už dnes změní své chování a budou táhnout za jeden provaz, nebo je přesvědčí až drastické scény z nemocnic, které přijdou za dva týdny. Jde přitom o každý den, protože s každým dnem budou následky horší. Pokud se všichni omezíme, muže přijít nějaké rozvolňování před Vánoci. Pokud ne, bude to podle Jurajdy jen horší a horší. Už teď jsme v mnoha aspektech prakticky nejhorší na světě.

Jestli další, tvrdší opatření budou dostatečná, je teď těžké odhadovat. Záležet bude podle Jurajdy právě na tom, jak se k nim lidé postaví. Do současného stavu nás přivedla řada selhání, a to na všech úrovních společnosti. Jurajda tím myslí vládu, média, experty, ale i občany. Zásadní problém je v komunikaci směrem k lidem, která se teď musí zásadně zlepšit. Je právě teď totiž životně důležitá.

Podle Jurajdy v Česku dochází k trhání společnosti, a to hned několikanásobnému. Částečně za to můžou různé, často extrémní názory na covid-19, které dostávají prostor v médiích a šíří se na sociálních sítích. Zároveň ale ti, kteří se měli už před koronavirem špatně, se teď mají ještě hůř a dochází k rozevírání nůžek.

Vláda by měla další týdny využít k tomu, aby se rozhodovala na základě expertních názorů a analýz, míní Jurajda. Věří, že právě tato krize povede k posílení expertního hlasu jak ve vládě, tak ve společnosti. Zdůrazňuje, že je důležité zajistit, aby některé děti znovu nevypadly ze vzdělávacího procesu, jako se to stalo na jaře. Můžou tím být poznamenané na velmi dlouho a může to ovlivnit jejich budoucnost, včetně například toho, koho budou volit. V mnoha ohledech se o tom, jak bude Česko vypadat, rozhoduje právě v těchto dnech.

Co teď rozhodne o tom, jak těžký průběh bude pandemie v Česku v blízké době mít? Proč některé lidi možná přesvědčí až kolabující nemocnice? Kdo všechno může za situaci, ve které teď Česko je? A jak těžké bude dostat se z toho?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>