Video placeholde

Sedláček: Kvůli covidu nikdo hlady neumře, naše vědomí už není v tomhle světě, budoucnost je mimo fyzické tělo

Jsme v luxusním postavení, kdy si svět může covidovou krizi dovolit, nikdo neumře hlady, říká ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček. Jde podle něj o příležitost a vláda by ji měla využít k větší transformaci a digitalizaci hospodářství. Sedláček se zamýšlí nad dopady pandemie, nad odbornou diskuzí, ale taky nad tím, kam nás posune tlak na home office a život v digitálním prostoru. Nežijte životy s tím, že příští rok bude líp, já jsem nastaven v očekávání na nulu, dodává. Podobně by se mělo přenastavit i očekávání v ekonomice.

Je to moje nejdrzejší úvaha, budoucnost člověka není ve fyzickém těle, ale jinde, představuje svoje myšlenky Sedláček. Mluví o vědomí přesunutém do technologií nebo povýšeném na jinou úroveň. Není prý v podobném uvažování sám, prolíná se přitom i v myšlenkách na život po smrti. Sedláček vychází ze současné koronavirové krize a míní, že brzy lidé nebudou prakticky vycházet do „reality“, tedy mimo své byty. Žít a pracovat budou digitálně.

Vláda podle Sedláčka teď páchá bratrovraždu, když ruší superhrubou mzdu a prosazuje další opatření, které zvýší zadlužení. Měla by přitom spíš zvýšit nabídku a zaručit, že lidé, kteří kvůli krizi přijdou o práci, ji díky krokům vlády najdou. Třeba prostřednictvím přesunutí jednoho z úřadů, ale možností je daleko víc. Sedláček taky zmiňuje nutnost reforem.

Nemám rád tuhle vládu, ale chci ji teď podporovat. Nepodezírám je, že z covidu mají radost a že mají totalitní myšlenky, že by se z nich stali diktátoři, říká Sedláček. Je podle něj dobře, že přišla s „irskou tabulkou“, kterou sám prosazoval už dávno. Zmiňuje, že Češi se dokáží rychle zorientovat v chaosu a jsou dobří improvizátoři, ale zároveň by tu měly být instituce, které se připravují. Ekonomové se podle něj měli vykašlat na modelování, neplést se do toho epidemiologům, přestat zkoušet přemlouvat „draka“ covidu a pracovat s realitou, která nejde ovlivnit.

Jak se Česko pere s pandemií koronaviru? Co čekat pro další měsíce a roky? Jak přimět lidi, aby vládě důvěřovali? A proč je lepší nezvykat si na neustálý růst?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>