Video placeholde

Spoluautor PES Levinský: Otevíráme moc rychle, bojím se "štěňat", do září musíme očkovat 2 miliony lidí měsíčně

Matematik a spolutvůrce protiepidemiologického systému PES René Levinský varuje před okrajováním tabulky salámovou metodou, před takzvanými štěňaty. Opatření se dál rozmělňují a upravují pro jednotlivé rezorty, což vede k tomu, že 3. stupeň už podle něj epidemii nebrzdí, ale jen ji prodlužuje. Levinský taky upozorňuje, že v Česku bude brzy třeba proočkovat půl milionu lidí týdně a doufá, že se na to vláda připravuje.

Obrázek psa v tabulce PES se mi taky nelíbí, vznikl tak, že ministr Blatný znal někoho, kdo ho dokáže nakreslit, popisuje vznik kritizovaného symbolu Levinský. Nebylo za tím žádné PR. Matematik upozorňuje, že požadavek expertního týmu tvůrců byl, aby se ve 3. stupni snížila mobilita o 40 %. Tým ministerstva zdravotnictví měl podle toho nastavit opatření. S dalšími ústupky, kompromisy a okrajováním ale došlo k tomu, že 3. stupeň už svoji roli neplní.

Rozvolňujeme teď příliš rychle, ale chápu, že už to asi není udržitelné, říká Levinský. Bylo by dobré počkat aspoň o pár dní. Podle Levinského je asi 20% šance, že se epidemie znovu rozjede ještě do Vánoc. Levinský popisuje, jakou roli hrají lobbistické tlaky a zájmy v jednotlivých segmentech. Stát přitom stále není na další vlnu připraven.

Levinský míní, že je teď potřeba udělat malé věci, ze kterých ale neplynou velké politické body. Motivovat lidi, aby se nechali testovat, na vesnice by například mohl jezdit autobus s testy, zároveň občany přimět, aby pravdivě uváděli své kontakty a dobrovolně šli do karantény. Mohli by za ni třeba dostat zaplaceno. Levinský zmiňuje řadu kroků, které by mohly situaci zlepšit. Klíčové je přitom testovat lidi bez symptomů, včetně dětí. Slova Janka Ledeckého o tom, že lidé bez symptomů nejsou infekční, jsou podle Levinského zlé lži.

Levinský upozorňuje na chybějící komunikaci kolem vládní strategie pro očkování. Brzy se podle něj musí začít s masivní vakcinací, pokud chceme včas stihnout proočkovat dostatečnou část populace. Jde o 500 tisíc lidí týdně už někdy od února, říká matematik. Stát na to musí být připraven, zapojit například armádu. Představa, že to zvládnou praktici, je podle něj iluzorní.

Proč by se všichni měli přiznat ke svým střetům zájmů? Jaký je ten René Levinského? Proč povedou ústupky a kompromisy například ve fitness centrech k prodloužení dalších omezení? A cítí se být Levinský vlastizrádcem?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>