Video placeholde

Tomáš Etzler: Vláda jsou zloději a diletanti, nejde o nich mluvit slušně. V Číně jsem denně pil alkohol a vyhořel

Novinář Tomáš Etzler se po letech v Číně, kde působil jako zpravodaj České televize, se svojí zkušeností vyrovnává. Připravil filmovou zpověď Nebe a píše knihu. Říká, že v Číně vyhořel, a popisuje drsnou realitu fungování v totalitní zemi. Bojí se její rozpínavosti, prý v tomto roce ztratila zábrany. I kvůli své zkušenosti přitom klade důraz na to, aby šli lidé v Česku volit

Svobodu můžeme rychle ztratit, říká Tomáš Etzler. Lidi by mělo zajímat, co se děje v Číně, protože to se může stát i tady. Etzler pro českou vládu má jen ostrá slova, jsou to podle něj zloději a diletanti, o kterých se mluvit slušně nedá. Je už „nezaměstnaný“ a může si říkat, co chce. A dodává, že říká jen pravdu.

Popírání nebezpečnosti covidu a popírání holocaustu jsou podle Etzlera podobné věci. Média by neměla dávat prostor třeba bývalému prezidentu Klausovi a dalším lidem s podobnými názory. Etzler říká, že i přerušení projevu prezidenta Trumpa bylo správně, protože lhal. Sám prý ještě v České televizi trpěl autocenzurou a mluvil co nejkorektněji.

Roky v Číně jsou něco, čeho Tomáš Etzler tak trochu lituje. Nejde tam mít žádný osobní život, v podstatě tam jen pil a pracoval. Říká, že pil každý den, že jinak to tam prostě nešlo. S alkoholem má ale dlouhodobější vztah, pomáhal mu i ve válečných zónách, ještě když spolupracoval se CNN. Taky se mu tam rozpadlo manželství, k čemuž přispěla Čína.

Etzler má rád Číňany, ale ne tamní komunistický režim. Říká, že je teď na místě bát se jeho rozpínavosti. S Ujgury si možná testuje, jak přistoupí k národům, které dobije. Číně už totiž nejde o to, jak se na ni svět dívá. V tomhle jí spadla rouška. Je to vidět v Hongkongu, kde se situace stále zhoršuje.

Co Čína dala a vzala Tomáši Etzlerovi? Proč mluví tak ostře o českých politicích a proč je podle něj třeba bát se i teď o svobodu? A jak se dívá na česká média a Českou televizi dnes?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>