Video placeholde

Petr Fiala: Chci žít normálně, baví mě neposr*t se, když se všichni pos*rou. Vládě nemůžu věřit, Babiš je ostuda

Přál bych si, aby to už konečně skončilo, říká Petr Fiala ze skupiny Mňága a Žďorp. Brzy na speciálním koncertě oslaví 57. narozeniny, a odstartuje tak další šňůru online koncertů kapely na Mall.tv. Zahrají na ní i hosté, třeba Jaromír Nohavica nebo František Černý z kapely Čechomor. Fialovi na jejich názorech nezáleží, nechce je kádrovat. V reakci na kritiku Nohavici říká, že sám zažil výslechy StB a ví, jak těžké je něco neříct. Kdo to nezažil, nemá soudit.

Snažím se normálně žít, nesmíme se z toho posr*t, říká o pandemii koronaviru Fiala. Jeho přistup je svérázný. Opatření příliš neřeší, i když nebezpečí viru nepodceňuje. Snaží se zachovat si humor a o covidu vtipkuje, situaci tak trochu zlehčuje. V narážce na svou minulost s úsměvem říká, že zažil i horší věci. Nedaří se mu ale psát texty. Prý k tomu bude potřebovat odstup, protože teď tak úplně nerozumí tomu, co se s námi děje.

Fiala přiznává, že hudebníkům dochází peníze,a i proto vyrážejí na další online turné. Někteří jeho kolegové z kapely to řeší brigádami. Jde ale i o zážitek z hraní a pocit, který je zalije vždy po koncertě. Teď se drží i v internetovém prostředí. Loni vybrali v dobrovolném vstupném přes 800 tisíc, letos už je vstupné povinné a kapela se snaží lidi motivovat, aby si lístky na 11 koncertů koupili. Vystoupí třeba na střeše Thermalu.

Česká televize by podle Fialy mohla každý večer na ČT Art dávat koncert jedné kapely, pomohla by tak hudebníkům i lidem. Nerozumí, proč to nejde, argumentuje jejími příjmy. Kritizuje přitom i přístup státu, který lidem z kultury příliš nepomáhá. Říká, že vláda jsou chaotici, ke kterým nemůže mít důvěru. Člověk podle něj neví, čemu okolo pandemie věřit a čeho se držet. Dodává, že premiér Babiš neumí mluvit a je to ostuda. Kdyby prý jeho výstupy četl Karel Čapek, tak by okamžitě umřel.

Jak teď pomáhá Petru Fialovi hudba? Proč je pro něj důležité žít co nejnormálněji? Vnímá nebezpečnost covidu? Jak budou vypadat online koncerty Mňága a Žďorp? Proč jsou podle něj lidé, co šli nedávno na Slávii, burani? A co by si přál k narozeninám?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>