Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021)

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021) Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Muniční areál ve Vrběticích po explozi.
Muniční areál ve Vrběticích po explozi.
Agenti ruské tajné jednotky 29155 podle úřadiů stojí nejen za otrávou bývalého špiona Skripala, ale i za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.
Agenti ruské tajné jednotky 29155 podle úřadiů stojí nejen za otrávou bývalého špiona Skripala, ale i za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.
Čekání ruských diplomatů na odlet z Česka do Ruska (19.4.2021)
10
Fotogalerie

Babiš se omluvil a opět označil výbuch ve Vrběticích za teroristický čin

Premiér Andrej Babiš dnes výbuch ve Vrběticích na Zlínsku nazval bezprecedentním teroristickým útokem na českém území. V pondělí uvedl, že nešlo o státní terorismus. Předseda vlády se zároveň omluvil za pondělní vyjádření, že šlo o útok na zboží bulharského podnikatele. Za výrok jej kritizovala opozice i statutární místopředseda koaliční sociální demokracie Roman Onderka.

Babiš slova prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády. "Použil jsem slovo zboží, za to se omlouvám, tak jsem to nemyslel. Je mi líto, že přišli o život naši spoluobčané. Nebylo to vůbec takhle myšleno. Já jsem jenom interpretoval to, co nám bylo řečeno," řekl premiér na dnešním brífinku ve Sněmovně.

Praha v reakci na závěry tajných služeb o ruské vině za výbuch, při němž v roce 2014 zahynuli dva lidé, vyhostila 18 zaměstnanců ruské ambasády. Rusko v odvetě poslalo domů 20 lidí z českého velvyslanectví v Moskvě.

Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) dnes oznámil, že si na středeční odpoledne předvolal ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského. Chce mu sdělit protest proti postupu Ruska, Zmejevskij bude také jako první seznámen s případnou další českou reakcí. Zároveň čeští velvyslanci ve členských státech EU a NATO mají požádat spojence o solidaritu a koordinovaný postup.

Sociální demokracie se krátce před brífinkem proti Babišovým výrokům vymezila. Podle Onderky byly nepravdivé. Vedení sociální demokracie zároveň doporučilo předsedovi strany a pověřenému ministru zahraničí Janu Hamáčkovi, aby zastoupení na zastupitelských úřadech v Praze a Moskvě bylo vyrovnané.